CHEESECAKE S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY A VANILKOU
Forma o průměru 20cm
Na základ:
- 180 g máslových anebo celozrnných sušenek
- 60 g mražených a nahrubo sekaných lískových oříšků
- 65 g rozpuštěného másla
- Kůra z jednoho citrónu
Na tvarohovou hmotu:
- 500 g plnotučný měkký tvaroh
- 200 g zakysané smetana
- 100 g smetany ke šlehání
- 3 ks vejce (M)
- 120 g mražených lískových ořechů či lískooříškové pasty
- 100 g tmavého třtinového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 3g soli
- 1 vanilka- semínka
Na karamelizované oříšky:
- 150 g celých pražených lískových oříšků
- 60 g cukru krupice
- 5 g olivového oleje
- 2 g soli
POSTUP:
- Dno dortové formy je stěny vyložíme papírem na pečení. Na základ rozdrtíme sušenky nahrubo, přidáme nahrubo sekané lískové ořechy, promícháme s máslem a citrónovou kůrou a lžící napěchujeme na dno. Dáme do mrazáku na 10 min. zatuhnout.
- Na tvarovou hmotu dáme všechny ingredience do barového Blenderu, mixéru a rozmixujeme do jemné hmoty. Pokud nemáme barový mixér, dobře poslouží i tyčový ponorný mixér.
- Cílem je získat co nejjemnější hmotu. Tu nalejeme na zatuhlý základ, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 35 až 40 min. do zatuhnutí. Povrch je spíše tmavší barvy. Vyndáme z trouby a necháme dobře vychladnout.
- Na karamelizované oříšky dáme do větší pánve olej, sůl a cukr a za občasného míchání utavíme do světlého karamelu. Na něj nasypeme právě upražené, ještě horké, oříšky a na středním plameni mícháme, dokud nejsou v karamelu zcela obaleny. Vyjmeme je z pánve na silikonovou podložku či papír na pečení a ještě zahorka je opatrně od sebe oddělíme. Necháme vychladnout a použijeme k dozdobení.
Recept by @marsalekjosef82
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company