Kynuté koblihy s vanilkovým krémem
BUDETE POTŘEBOVAT:
• 220 ml mléka
• 1/2 kostky droždí
• 1 lžíce cukru
• 25g másla
• 300g hladké mouky
• 2 žloutky
• 2 lžíce rumu
• Špetku soli
POSTUP:
- Nejdříve si zaděláte kvas. Do vlažného mléka si rozdrobíte půl kostky droždí a přisypete cukr. Necháte cca 15 minut vzejít kvas.
- Do větší misky nebo nádoby od kuchyňského robotu si připravíte suché ingredience. Poté přidáte žloutky, rum a máslo. Nakonec přilijete kvas.
- Těsto propracujeme ručně nebo pomocí háku v kuchyňském robotu.
- Připravené těsto necháme kynout cca půl hodiny na teplem místě.
- Z vykynutého těsta (2x větší objem) si ukrajujeme kousky (75g) které vytvarujeme do kuličky. Ty necháme na lince ještě 10 minut kynout.
- Na rozpáleném rostlinném oleji smažíme do zlatavé barvy. (Pozor, koblihy se velice rychle spálí!)
- Usmažené koblihy si necháme vychladnout.
NA KRÉM BUDETE POTŘEBOVAT:
• 350 ml plnotučného mléka
• 250g másla
• 1 žloutek
• 1 balení pudinku s pravou vanilkou
• 1 vanilkový lusk Planifolia Burbon
• 150g cukru moučka
POSTUP:
- 1/3 mléka si rozmícháte pudinkový prášek. Rozmíchaný pudink přidáte ke zbylému mléku a na plotně přivedete k varu. Ještě před tím však přidáte jeden rozkrojený vanilkový lusk (Tupou stranou nože vyškrábnete semínka a i s luskem vaříte.)
- Uvařený pudink zakryjete potravinářskou fólií a necháte vychladnout do pokojové teploty.
- Z vychladlého pudinku vyndáte lusk, který můžete opakovaně použít. Zašleháte jednu kostku másla pokojové teploty. (Pokud se vám krém srazí, můžete na ho pár minut dát nad vodní lázeň a šlehat.)
- Dosladíte cukrem a vychladíte.
- Do vychladlých koblihy uděláte otvor a naplněným cukrářským sáčkem vyplníte prostor v koblize.
- Naplněnou koblihu obalíte v cukru a dozdobíte.
Recept by @vojta.fiala_food
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company