Pistáciové tartaletky s malinami považuje autorka receptu za jeden ze svých nejlepších dezertů. Tajnou přísadou je kapka mandlového extraktu, která dodá tartaletkám říz. Oříškový krém pak příjemně osvěží malinový rozvar.
BUDETE POTŘEBOVAT:
Těsto
- 230 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- 150 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 30 g mandlové mouky
- 1 vejce
- lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Malinový gel
- 135 g mražených nebo čerstvých malin
- 60 g krupicového cukru
- 3 g NH pektinu
Pistáciový krém
- 70 g bílé čokolády
- 40 g pistáciové pasty
- 80 g krupicového cukru
- 2 bílky
- lžička mandlového extraktu
- 180 ml smetany
Zdobení
- čerstvé maliny
- hrubě nasekané pistácie
POSTUP:
- Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici.
- Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 7 cm.
- Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli rovné dno.
- Přebytečné těsto odřízneme nožem. Tartaletky klademe na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou fólií.
- Dno tartaletek propícháme vidličkou a dáme asi na 10 minut do mrazáku.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut.
- Necháme vychladnout. Pomocí škrabky na brambory zarovnáme nežádoucí nerovnosti tartaletek.
Nyní si připravíme malinový gel:
- Maliny rozmačkáme a dáme do kastrolu.
- Cukr smícháme s pektinem a přidáme do malinového pyré při 40°C. Vše vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 103°C.
- Necháme vychladnout a dáme alespoň na hodinu do lednice.
- Před použitím stačí gel rozmíchat a změkčit stěrkou.
- Do kastrolu dáme krupicový cukr, bílky a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Ještě do teplých bílků přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a pistáciovou pastu.
- Necháme vychladnout.
- Mezitím si vyšleháme smetanu, kterou pomocí stěrky vmícháme do vychlazeného pistáciového krému.
- Na závěr přidáme lžičku mandlového extraktu a důkladně promícháme.
- Krém naplníme do cukrářského sáčku. Na dno tartaletek naneseme tenkou vrstvu malinového gelu, který rozetřeme až do krajů. Zbylý prostor tartaletek naplníme pistáciovým krémem až po okraj a necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
- Zdobíme nasekanými pistáciemi a čerstvými malinami.
Recept by @UTYTYNY
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company