Dýňová semínka (tykvová)
Dýně kromě lahodné dužiny skrývá také semínka, která jsou plná zdraví prospěšných látek. Nejčastěji se využívají semínka z dýně obecné, jejíž původ je připisován Střední Americe. Před tím, než se v loupané podobě dostanou na náš stůl prochází procesem čištění a následně šetrným sušením. Dýňová semínka, někdy také označovaná jako tykvová semínka, jsou bohatá na minerály a to zejména hořčík a zinek, dále obsahují vitamíny E a B a patří také mezi významný rostlinný zdroj bílkovin. Semínka můžete mlsat jen tak samotná a nebo s nimi obohatit některý ze svých oblíbených pokrmů. Stejně tak se hodí pro vaření a pečení. V naší nabídce najdete dýňová semínka loupaná a vybírat si můžete z několika velikostí balení.
Vliv a účinky dýňových semínek na naše zdraví
Dýňová semínka patří mezi bohaté zdroje hořčíku. Hořčík je jedním z mnoha minerálů, bez kterých se naše tělo neobejde. Účastní se několika stovek biochemických reakcí v těle, mezi něž patří například přeměna přijaté potravy na energii nebo regulace svalových kontrakcí. Hořčík je nedílnou součástí pro správné fungování nervové a svalové soustavy, doporučuje se pro podporu psychické pohody a také v případě svalových křečí. Z dalších minerálů semínka obsahují železo, mangan, měď a zinek.
Mezi vitamíny je hojně zastoupen vitamín E. Ten patří k nejsilnějším antioxidantům, jejichž cílem je chránit naše buňky před vlivy volných radikálů, které na naše tělo každý den působí. Díky tomu pečuje o naši imunitu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Z dalších vitamínů jsou pak zastoupeny především ty ze skupiny B. Ty jsou zase spojovány s pozitivními účinky na naši nervovou soustavu a pomáhají v boji s únavou.
Pojídáním semínek také doplníte nemalé množství bílkovin neboli proteinů. Na ty je bohatá zejména živočišná strava, ale pro vyvážený jídelníček je vhodné zdroje kombinovat a právě dýňová semínka jsou skvělou volbou. Bílkoviny by měly být součástí každého jídla, přičemž ze všech živin mají největší sytící efekt. Jsou důležité zejména pro svaly, pro který představují stavební materiál.
Složení a nutriční hodnoty dýňových semínek
100 gramů tykvových semínek průměrně obsahuje 45% tuků, 25-30% bílkovin, 5% sacharidů a 5% vlákniny.
Kdy a v jakém množství semínka jíst
Semínka si můžete dát kdykoliv během dne a doplnit tak nutričně své pokrmy od snídaně po večeři. Doporučené denní množství se pohybuje okolo 30 gramů, což je menší hrstka nebo také 2-3 polévkové lžíce.
Jak dýňová semínka použít
Díky lahodné chuti můžete semínka mlsat jen syrová a to jak samotná či jako součást některého ze svých oblíbených pokrmů. Můžete jimi doplnit obilné kaše, müsli, granoly, jogurty nebo třeba ovocné bowls. Chutná jsou semínka také lehce upražená, kdy vyniknou jako posyp polévek a zeleninových salátů. Pokud si doma pečete chleba nebo dalamánky, určitě do nich dýňová semínka nezapomeňte přidat. Mimo to si z nich můžete připravit chutné krekry a sušenky.
Skladování dýňových semínek
Pro skladování semínek si vyberte suchou a uzavíratelnou nádobu, do které se nedostane vzduch ani vlhkost. Vhodné je také spíše chladné a tmavé místo se stálou teplotou nejlépe do 22 °C.