Houba Chaga (Čaga) prášek
Chaga sibiřská, česky rezavec šikmý, je dřevokazná houba, které se daří v chladných oblastech Asie a Ruska a také částech Severní Ameriky. První zmínky se o této blahodárně působící houbě vyskytují již ve spisech z dob Mezopotámie, Egypta a starověké Číny. Zatímco v ruské a čínské medicíně je využívána již po staletí, u nás se dostává do popředí až v posledních letech. V přírodě se chaga vyskytuje na listnatých stromech, zejména břízách, ze kterých čerpá cenné látky. Mezi hlavní přednosti patří především její antivirové a protizánětlivé účinky, obsahuje důležité polysacharidy a melanin a také některé vitamíny a minerály. Užívá se jako součást nápojů, ať už studených či teplých a v naší nabídce ji najdete v několika velikostech balení. V Česku se pro ni ustálilo i pojmenování houba Čaga.
Vliv a účinky chagy sibiřské na naše zdraví
Mezi významné složky chagy sibiřské řadíme obsah kyseliny betulinové a betulinu. Jedná se o látky, jež chaga obsahuje, pokud vyrůstá z břízy. Zmíněná kyselina a betulin patří mezi antioxidanty, tedy látky bojující proti volným radikálům. Uvádí se, že mají silné protivirové a protizánětlivé účinky, čímž především chrání a posilují naši imunitu a je aktuálně předmětem výzkumů, do jaké míry dokáží zabránit vzniku například nádorových onemocnění.
Chaga je dále zdrojem polysacharidů, zejména beta glukanů. Ukazuje se, že betaglukany mohou být účinné v rámci léčby onkologických onemocnění, dále snižují cholesterol v krvi a hladinu krevního cukru, čímž pozitivně působí na kardiovaskulární systém a také v rámci diabetes 2. stupně.
Vnější zbarvení chagy v přírodě je černé, což je způsobeno obsahem barviva melanin. Melanin působí jako antioxidant a má schopnost chránit naši kůži před účinky nebezpečného UVB záření.
Z vitamínů v této houbě najdeme zejména ty vitamíny ze skupiny B a D a minerály jako jsou draslík, vápník, selen, zinek a železo.
Složení a nutriční hodnoty houby chaga
100 gramů chaga prášku průměrně obsahuje 10-15% sacharidů (může se lišit dle výrobce, někteří uvádějí až 60%), 1% tuků, 5% bílkovin a 50% vlákniny (někteří výrobci uvádějí 70%).
Kdy a jak chagu použít
Doporučenou denní dávkou je 1 zarovananá čajová lžička chaga prášku 2x denně. Prášek je rozpustný ve vodě, proto je ideální si z něj připravit čaj, který zalijete přibližně 300 ml vody a necháte 15 minut louhovat. Ideální doba užívání je 8 týdnů s následnou pauzou. Čaj si můžete dosladit medem či jiným sirupem a pokud by vám tato varianta nevyhovovala, stačí prášek rozmíchat jen ve vodě či džusu. Nápoj je vhodné popíjet 30 minut před jídlem a v případě užívání léků by měl být rozestup alespoň 1 hodinu.
Co se týká užívání houby pro děti a těhotné a kojící ženy, je lepší se o užívání poradit nejprve s lékařem.
Jak skladovat houbu chaga
Naše 100 gramové balení chaga prášku je baleno do zip sáčku a je možné jej v něm zároveň uchovávat. U většího balení doporučujeme zajistit obal proti vniknutí vzduchu a následné vlhkosti, ať už potravinovými klipy nebo přesypáním do uzavíratelné nádoby. Místo pro skladování by mělo být suché, tmavé a chladné.