Přírodní kakaový prášek
Kakaový prášek se vyrábí z kakaové hmoty, která vznikne upražením a rozemletím kakaových bobů, které se následně rozdrtí na výše uvedenou hmotu. Dalším lisováním dojde k výrobě rovnou dvou produktů - kakaového másla, které se oddělí od zbytku hmoty a tzv. kakaových koláčů, které se následně rozdrtí na výsledný prášek. Možná vás teď napadne, že se tedy jedná o kakao holandského typu, rozdíl však můžeme vidět hned na první pohled a to ve zbarvení. To je u tzv. holandského kakaa způsobeno přidanými látkami - alkalizanty. Důvodem je, aby se rozpouštělo snadněji ve vodě a tucích. A protože do naturálního kakaového prášku se tyto alkalické soli nepřidávají, jeho barva zůstává světle hnědá. O cennosti kakaa již věděli naši předci v dávných dobách, přezdívali mu “pokrm Bohů” a dopřát si jej mohli jen ti nejbohatší z nich. Tak už tomu dnes naštěstí není a kakaový prášek je součástí téměř každé domácnosti. Kakaové boby, ze kterých prášek pochází, jsou známé svým obsahem vitamínů, minerálů a flavonoidů, které mají mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Vybírat u nás můžete z několika velikostí balení a všechny varianty najdete v BIO kvalitě.
Vliv a účinky kakaa na naše zdraví
Kakao patří mezi potraviny s nejvyšším zastoupením antioxidantů, tedy látek, jež bojují proti účinkům volných radikálů a posilují tak náš imunitní systém. Má jich dokonce více než zelený čaj či lesní ovoce. Mezi tyto antioxidanty řadíme také tzv. flavonoidy, patřící do skupiny polyfenolů. Jedná se o látky, které mimo jiné působí příznivě na kardiovaskulární systém, mají vliv na pružnost cév a tím zlepšují průtok krve v celé těle.
Dále je kakao bohaté na minerální látky, zejména pak hořčík, železo, síru, zinek, draslík, měď, vápník a fosfor. Uvádí se, že čisté kakao má více hořčíku než kterákoliv jiná potravina. Hořčík je důležitý pro správnou funkci nervové a svalové soustavy, pomáhá bojovat s únavou, zlepšuje regeneraci a působí proti svalovým křečím.
Kakao nejen zahřeje, ale také zlepší náladu. Obsahuje tryptofan, z něhož se následnými procesy vytváří serotonin. Tomu se přezdívá hormon štěstí nebo také hormon dobré nálady. Tryptofan si naše tělo neumí vyrobit samo a proto je důležité jej přijímat ze stravy.
Krom výše uvedeného má tento prášek také stimulující a energizující účinky, podporuje koncentraci a kreativitu, pomáhá proti stavům deprese a má také afrodiziakální efekt.
Složení a nutriční hodnoty kakaového prášku
100 gramů kakaového prášku průměrně obsahuje 15% sacharidů, 30% bílkovin, 10-15% tuků a 30-40% vlákniny.
Jak kakaový prášek použít
Z kakaového prášku můžete spolu s teplým mlékem vykouzlit lahodný nápoj, který dochutíte třeba troškou skořice či vanilky. V létě se naopak hodí s míchat se studeným mlékem a v obou případech nejen s kravským, ale také se sójovým, ovesným a dalšími druhy. Díky své výrazné chuti je vhodné jej použít také pro pečení či výrobu krémů a náplní a na obalení domácích nepečených kuliček. Mimo to se hodí jako posyp na sladká jídla, klasicky obilné či krupicové kaše a palačinky.
Skladování kakaového prášku
Naše 100 gramové balení kakaového prášku zakoupíte v zip sáčku, ve kterém kakao můžete zároveň uchovávat. U většího balení doporučujeme zajistit obal proti vniknutí vzduchu a následné vlhkosti, ať už potravinovými klipy nebo přesypáním do uzavíratelné nádoby. Místo pro skladování by mělo být suché, tmavé a chladné s maximální teplotou do 22 stupňů Celsia.