Karobový prášek BIO
Jemný hnědý prášek se sladkou chutí, plný vitamínů a vlákniny. To je karob, který můžete znát i pod názvem svatojánský chléb. K tomuto pojmenování se váže legenda, která vypráví o Svatém Janu Křtiteli, jež měl díky plodům karobu přežít na poušti. Karob pochází z lusků rohovníku obecného, stálezeleného stromu z oblasti Středomoří. Má široké spektrum využití, můžete jej popíjet jako lahodný nápoj s mlékem nebo z něj připravovat pečené a nepečené dobroty, na kterých si mohou pochutnat i osoby s alergií na lepek, protože je přirozeně bezlepkový. Karob u nás najdete v bio kvalitě a také v několika velikostech balení.
Vliv a účinky karobu na naše zdraví
Karobový prášek je zdrojem několika minerálních látek jako je hořčík, železo, draslík, vápník, chrom a měď. Hořčík je známý pro své uklidňující účinky na naši nervovou soustavu a také pomáhá proti svalovým křečím. Železo je nezbytné pro krvetvorbu a při jeho nedostatku můžeme pociťovat vyšší míru únavy.
Mezi vitamíny v karobu dominují vitamíny skupiny B a dále obsahuje vitamíny A a D. Vitamíny B tělo využívá mimo jiné pro podporu dobré nálady a snižování únavy, vitamín A zase řadíme mezi antioxidanty, tedy látky, které slouží k boji proti volným radikálům a pomáhají tak posilovat imunitní systém.
Jestli karob něčím opravdu vyniká, tak je to obsah vlákniny. Ve 100 gramech tohoto prášku jí najdeme bezmála 40 gramů. Mezi její hlavní přednosti patří schopnost regulace trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu, čímž nabývá na objemu a díky tomu dochází k pocitu nasycení. Také napomáhá střevním pohybům a vyživuje zdraví prospěšné bakterie, jež se ve střevech nacházejí.
Mezi další výhody karobu patří jeho nulový obsah kofeinu a je tedy vhodný pro děti a těhotné a kojící maminky. K tomu je i přirozeně bezlepkový a tak si jej bez obav mohou užít celiaci a osoby citlivé na lepek. Ve srovnání s kakaem je celkově lépe stravitelný a pro ty, jež špatně tráví kakao může být ideální náhradou.
Složení a nutriční hodnoty karobu
100 gramů karobu průměrně obsahuje 50% sacharidů, 40% vlákniny, 5% bílkovin a 1% tuků.
Jak karobový prášek použít
Karob je vhodný všude tam, kde byste jinak použili kakao. Narozdíl od kakaa je ale sladší, a proto je možné v receptech množství cukru nebo jiného sladidla snížit. Karob není pro konzumaci třeba tepelně upravit, hodí se tedy pro přípravu nejen pečených, ale i nepečených dezertů, cukroví a pro výrobu náplní a krémů. Bude vám také chutnat jako klasický kakaový nápoj, který si můžete dochutit troškou skořice či vanilky. A máte-li rádi snídaně nasladko, přidejte si jej do své oblíbené obilné či rýžové kaše, jogurtu nebo smoothie.
Jak skladovat karobový prášek
Pro skladování doporučujeme zvolit suché, chladné a tmavé místo. Po otevření sáčku je vhodné jej zajistit proti vniknutí vzduchu a vlhkosti, která by mohla zkrátit jeho trvanlivost.