Kešu mouka
Pokud rádi pečete, tak s námi asi budete souhlasit, že každá ušetřená minuta v kuchyni se počítá. Proto jsme pro vás kešu oříšky namleli na jemnou mouku, kterou stačí mít při ruce, kdykoliv se pustíte do výroby některého ze svých oblíbených dezertů. Je bohatá na minerály, vitamíny a antioxidanty, plná bílkovin a mononenasycených mastných kyselin neboli tuků prospěšných pro naše zdraví. Zároveň obsahuje méně sacharidů. Mezi její přednosti patří také to, že je přirozeně bezlepková a tak si na sladkostech mohou pochutnat i lidé citliví na lepek. V nabídce najdete několik velikostí balení, od malých 200 gramových až po velká rodinná.
Vliv a účinky kešu mouky na naše zdraví
Kešu oříšky jsou významným zdrojem minerálů, jako je měď, zinek, železo a především hořčík. Hledáte-li přirozený zdroj tohoto minerálu, kešu jsou to pravou volbou. Hořčík je nezbytný pro fungování našeho těla, podílí se na více než 300 biochemických procesech v těle a přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
Z vitamínů v kešu najdeme vitamíny skupiny B, vitamín E a zejména vitamín K. Ten hraje důležitou roli pro srážlivost krve a také je podporou pro naše kosti. Kešu v nemalém množství obsahují látky zvané antioxidanty, zejména lutein a zeaxantin, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům.
Možná vás potěší, že oproti jiným ořechům mají kešu nižší obsahu tuku, navíc více než 80% těchto tuků jsou nenasycené mastné kyseliny, označované za tzv. dobré tuky. Dobré proto, že pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a tedy v konečném důsledku zdraví našeho srdce.
Složení a nutriční hodnoty kešu mouky
Kešu mouka se je vyrobena pouze ze 100% mletých kešu oříšků. 100 gramů mouky průměrně obsahuje 20% bílkovin, 30% sacharidů, z toho 6% cukrů, 45% tuků a přibližně 3% vlákniny.
Na co mouku z kešu ořechů použít?
Pokud máte rádi teplé snídaně, můžete si z kešu mouky připavit lahodnou krémovou kaši nebo třeba palačinky. Skvěle se také hodí na výrobu sušenek, které jsou tak dobré, že vám doma možná nevydrží do druhého dne. A pokud rádi pečete, přidejte kešu mouku do korpusů či krémů a o Vánocích z ní můžete zkusit třeba linecké cukroví.
Kešu mouka navíc nemusí být tepelně zpracovaná a díky tomu z ní lze vyrábět všechny různé druhy raw zákusků.
Jak skladovat kešu mouku
Pro skladování kešu mouky vám postačí uzavíratelná nádoba, kterou uložíte na tmavé a chladné místo. V letních měsících ji s ohledem na vyšší pokojovou teplotu můžete ponechat také v lednici.