Kokosové zlomky
Křupavé, šťavnaté, výživné. Takové jsou kokosové zlomky, které pocházejí z kokosové dužiny. Jedná se o 100% přírodní produkt bez přidaného cukru a jiných aditiv, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také doplní tělu důležité živiny. Kokosová dužina obsahuje několik vitamínů, spoustu minerálů jako je vápník a železo a také důležitou vlákninu. Najdete je u nás v několika velikostech balení a navíc v té nejlepší BIO kvalitě.
Vliv a účinky kokosu na naše zdraví
Kokos přináší našemu tělu spoustu živin, které organismus potřebuje pro každodenní fungování. Jedná se především o minerály, vitamíny a vlákninu.
Z minerálů můžeme jmenovat vápník, železo, draslík, měď, fosfor, hořčík, sodík, zinek a mangan. Mezi přednosti vápníku patří jeho nepostradatelný význam pro růst a kvalitu kostí a zubů, zinek příznivě působí na stav pokožky, železo je nezbytné pro přenos kyslíku v těle a draslík potřebujeme pro správnou funkci nervové a svalové soustavy.
Mezi vitamíny v kokosovém ořechu dominují ty ze skupiny B a dále A, C a E. Vitamíny skupiny B představují podporu pro nervovou soustavu, pomáhají bojovat s únavou a jejich dostatek je spojován s psychickou pohodou.
Významný je také podíl vlákniny, výživy pro zdraví prospěšné bakterie trávicího ústrojí. Z dlouhodobých výzkumů vyplývá, že dostatečný podíl vlákniny v naší stravě například pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, které patří mezi jedny z nejrozšířenějších v oblasti civilizačních chorob.
Složení a nutriční hodnoty kokosových zlomků
100 gramů kokosových zlomků průměrně obsahuje 65% tuků, 10% sacharidů, 10% bílkovin a 15% vlákniny.
Jak kokosové zlomky použít
Kokosové zlomky jsou skvělou a výživnou svačinkou. Můžete si je s sebou přibalit do práce, dětem do školy nebo si je vzít pro doplnění energie na výlety. Chutnat vám budou jen tak samotné nebo třeba se směsí oříšků či sušeného ovoce. Hodí se i do obilných kaší, granoly či na výrobu domácích müsli tyčinek.
Skladování kokosových zlomků
Aby zlomky zůstaly křupavé, doporučujeme je po otevření přesypat do uzavíratelné nádoby bez přístupu vzduchu, který by mohl způsobit jejich zvlhnutí a následně žluknutí. Nádobu potom uložte nejlépe na chladné a tmavé místo bez přímého slunečního záření.