Kokosová másla, pasty a krémy
Není ořech jako ořech. Třeba právě ten kokosový. Jako ořech vypadá, je podobný složením, ale ve skutečnosti se jedná o ovoce. Jeho dužina je plná cenných minerálů, vitamínů a vlákniny. Vy si jej nyní můžete vychutnat v podobě lahodné, extra jemné kokosové pasty, kterou jsme pro vás připravili ve dvou velikostech balení. Neobsahuje žádný přidaný cukr či palmový olej a ve vaší kuchyni s ním můžete kouzlit jak při vaření, pečení tak i v rámci přípravy studených pokrmů. Na trhu můžete kokosovou pastu najít často i pod označením kokosové máslo anebo kokosový krém.
Vliv a účinky kokosového másla na naše zdraví
Protože je kokosové máslo vyrobeno pouze ze 100% kokosové dužiny, přináší našemu tělu stejné benefity jako samotný kokos. Ten je především plný minerálů. Obsahuje železo, draslík, sodík, zinek, fosfor, mangan a měď. Například železo je pro náš organismus naprosto zásadním prvkem. Je nezbytné pro tvorbu červených krvinek podílejících se na krvetvorbě, distribuuje kyslík prostřednictvím hemoglobinu a podílí se na imunitních funkcích.
Z vitamínů v kokosu najdeme především vitamíny skupiny B, které jsou spojovány s podporou nervové soustavy, potlačením únavy a psychické nepohody a podílejí se také na obranyschopnosti těla.
Dužina kokosu je také ceněna jako zdroj vlákniny. Ta napomáhá celkovému zdraví trávicího ústrojí, podporuje pohyb střev a slouží jako výživa pro zdraví prospěšné bakterie. Vláknina také zajišťuje delší pocit sytosti a předchází tak náhlému vlčímu hladu.
V tomto ovoci najdeme také poměrně vysoký podíl tuku. Jedná se především o nasycené mastné kyseliny, které patří do stejné skupiny tuků jako máslo, sádlo apod. Neznamená to, že byste se měli kokosu vyhýbat. Naopak, jak jsme si uvedli výše, je plný důležitých látek, jenom je třeba při konzumaci dobré myslet na množství, které sníme a namísto celého balení si dát jen pár lžiček.
Složení a nutriční hodnoty kokosového másla
Kokosová pasta je složena pouze ze 100% kokosu. 100 gramů másla průměrně obsahuje 70% tuků, 20% sacharidů, 7% bílkovin, 12% vlákniny.
Na co použít kokosové máslo
Pokud patříte mezi milovníky kokosu, bude vám pravděpodobně máslo chutnat jen tak na lžičce a nebudete k mlsání potřebovat nic jiného. Jinak jej ale můžete přidat do svých oblíbených ovesných kaší, smoothie, potřít jimi palačinky nebo lívance. Hodí se také pro pečení a výrobu raw dezertů. Při vaření chuťově zvýrazní především pokrmy asijského typu.
Jak skladovat kokosové máslo
Máslo je vhodné skladovat při teplotě nižší než 25 °C, kdy si drží tuhou konzistenci. Při vyšších teplotách má tendenci měknout a tak jej v létě můžete vložit do lednice. Doporučujeme také skladovat na tmavém místě bez přímého slunečního záření. Za dodržení výše uvedených podmínek vám tak pasta vydrží v průměru až 8 měsíců.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Arašídové máslo
- Mandlové máslo
- Kešu máslo
- Lískooříškové máslo
- Pekanové máslo
- Máslo z vlašských ořechů
- Kokosové máslo
- Čokoládové máslo
- Proteinella
- Pistáciová pasta
- Datlová pasta
- Sezamová pasta
- Mandlová mouka
- Kešu mouka
- Mouka z vlašských ořechů
- Pistáciová mouka
- Kokosová mouka
- Lískooříšková mouka
- Kakaové boby
- Směs ořechů