Kokosová mouka
Bílá a jemná jako nejmenší sněhové vločky. Tak vypadá kokosová mouka, která je vyrobená pouze z usušené a rozemleté kokosové dužiny. Vaše dobroty, ať už pečené či nepečené, obohatí o bílkoviny a vlákninu a naopak díky její přirozeně nasládlé chuti nebudete potřebovat mnoho cukru či jiných sladidel. Navíc je přirozeně bezlepková a oproti tradiční mouce také obsahuje méně sacharidů, což jistě ocení vyznavači low carb stylů stravování. V naší nabídce najdete mouku v BIO kvalitě a rovnou v několika velikostech balení.
Vliv a účinky kokosové mouky na zdraví
Ačkoliv kokos patří z botanického hlediska mezi ovoce, obsahem živin se podobá právě spíše ořechům. Je bohatý na tuky, důležité je však zmínit, že se jedná o nasycené mastné kyseliny a s jejich množstvím je třeba zacházet přiměřeně. Na druhé straně obsahují kyselinu laurovou, která dle některých studií zvyšuje energetický výdej a tím napomáhá k hubnutí.
Značný podíl zaujímají bílkoviny a vláknina. Bílkoviny, základní stavební prvky našeho organismu, slouží k posílení naší mozkové činnosti a mají také zásadní význam pro svalovou soustavu. Pokud tedy ve svém jídelníčku hledáte způsob, jak bílkoviny doplnit, ať už třeba z důvodu zvýšené sportovní aktivity nebo jste vyznavači vegetariánské či veganské stravy, kokosová mouka je skvělým pomocníkem. Obsažená vláknina navíc zpomaluje trávení a navozuje pocit sytosti po delší dobu než běžná pšeničná mouka.
Z vitamínů v kokosu najdeme především vitamíny skupiny B a z minerálních látek je to železo, draslík, sodík, zinek, fosfor, mangan a měď.
Složení a nutriční hodnoty kokosové mouky
Kokosová mouka se skládá ze 100% kokosové dužiny. 100 gramů průměrně obsahuje 20% bílkovin, 10-15% tuků, 25% sacharidů a až 40% vlákniny.
Na co kokosovou mouku použít
S kokosovou moukou můžete tvořit jak pečené, tak nepečené dobroty. V receptech ji namísto klasické mouky můžete nahradit plně či částečně, ve většině případů bude však potřeba zvýšit počet vajec a tekutin, vyžaduje-li tyto ingredience samotný recept. Skvěle se hodí pro přípravu lívanců, vaflí, muffinů či sušenek. Přimíchat jí můžete také do své ranní kaše či jogurtu nebo třeba chia pudinku. Mezi oblíbené nepečené sladkosti pak patří kokosové kuličky či tyčinky, které můžete následně doplnit o čokoládovou polevu.
Jak mouku z kokosových ořechů skladovat
Ořechové mouky mají pro vyšší obsah tuku tendenci snadněji žluknout. Proto je vhodné mouku po otevření přesypat do uzavíratelné nádoby a uložit ji na chladné a tmavé místo. Při vyšších pokojových teplotách je takovým vhodným místem i lednice.