Kokosový cukr BIO
Kokosový cukr řadíme mezi přírodní sladidla, která nám mohou nahradit ostatní druhy cukrů. Díky nízkému glykemickému indexu je řazen mezi sladidla zdravotně nejpřijatelnější. Má jemnou karamelovou chuť a získává se z nektaru květů kokosové palmy. Nejprve se natrhají samotné květy, které se musí naříznout, aby mohla vytéct míza, jež se následně pomalu zahřívá až vznikne hustý sirup. Jakmile se odpaří voda, začnou vznikat krystalky hotového cukru. Tento proces je šetrný a můžeme díky němu kokosový cukr řadit mezi přírodní produkty. U nás jej navíc najdete v bio kvalitě a zároveň v několika velikostech balení.
Vliv a účinky kokosového cukru na zdraví
Díky zmíněnému procesu zpracování si kokosový cukr oproti tomu běžnému bílému uchovává i některé výživné látky. Konkrétně se jedná o vitamíny ze skupiny B, antioxidanty a minerály jako je železo, draslík, zinek a vápník. Najdeme v něm také inulin neboli rostlinnou vlákninu, jež o řády jednotek snižuje glykemický index této potraviny. Glykemický index (GI) je důležitý zejména pro diabetiky a jednoduše řečeno se jedná o hodnotu, která nám ukazuje, jaký vliv bude mít daná potravina na výkyv cukru v naší krvi. Čím nižší glykemický index, tím menší riziko, že nám cukr bude kolísat a my tak budeme neustále hledat nějaké svačinky.
I když má kokosový cukr lepší nutriční profil než řepkový či třtinový, je stále potřeba k jeho konzumaci přistupovat jako k cukru a vnímat tak i jeho celkový vliv na naše zdraví. To platí také pro diabetiky, kteří by k němu měli přistupovat jako k dalším druhů sladidel.
Složení a nutriční hodnoty kokosového cukru
100 gramů kokosového cukru průměrně obsahuje 92% sacharidů, 2% vlákniny, 2% bílkovin a méně než 1% tuků.
Na co kokosový cukr použít
Pro svou chuť se kokosový cukr hodí například pro přípravu asijských jídel, kterým kromě nasládlé chuti dodá také lahodnou vůni. Ta se bude linout také z pečených dobrot, kam cukr můžete přidat a nahradit jím v receptech dané sladidlo. Jenom je dobré zmínit, že kokosový cukr má nižší sladivost. Pokud si rádi doslazujete obilné či rýžové kaše, popřípadě vyrábíte domácí granolu, i tam můžete cukr použít, stejně tak do teplých či studených nápojů.
Jak kokosový cukr skladovat
Po otevření balíčku je dobré zajistit, aby se k cukru nedostal vzduch a vlhkost, která by mohla způsobit jeho hrudkovatění a následné tvrdnutí. Řešením může být tzv. zip sáček a nebo uzavíratelná nádoba. Tu je vhodné umístit na chladné a tmavé místo bez přímého slunečního záření.