Lískooříšková mouka
Namleli jsme pro vás naše nejlepší lískové oříšky na jemnou mouku, se kterou je pečení jedna radost. Je plná zdraví prospěšných tuků, bílkovin a také obsahuje značné množství vlákniny. Hodí se pro výrobu pečených i nepečených dobrot, na kterých si navíc mohou pochutnat i celiaci, protože je přirozeně bezlepková. Zároveň potěší příznivce nízkosacharidových diet, protože má nízký podíl sacharidů. Mouku si můžete objednat v několika velikostech balení, od menších až po velká o objemu 5 kilogramů.
Vliv a účinky lískooříškové mouky na naše zdraví
Lískové oříšky jsou v první řadě jsou bohaté na zdraví prospěšné tuky neboli mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Ty příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a díky tomu přispívají ke zdraví našeho srdce. Dále jsou bohatým zdrojem vlákniny, která zpomaluje trávení, čímž mu prospívá a zároveň díky ní získáváme pocit sytosti.
Najdeme v nich také několik vitamínů a to zejména ze skupiny B a vitamín E. Vitamín E je významný především pro své antioxidační účinky, kdy pomáhá našemu tělu bojovat proti účinkům tzv. volným radikálům. Dále zpomaluje projevy stárnutí a působí jako prevence nádorových onemocnění.
Z minerálů je v lískových oříšcích zastoupeno železo, vápník, zinek, hořčík, měď a fosfor. Tato skupina minerálů např. podporuje zdraví našich vlasů a pokožky a přispívá ke správné činnosti nervové soustavy.
Složení a nutriční hodnoty lískooříškové mouky
Lískooříšková mouka je vyrobena pouze ze 100% mletých lískových oříšků. 100 gramů mouky průměrně obsahuje okolo 15% bílkovin, 15% sacharidů, 65% tuků a 10% vlákniny.
Na co mouku z lískových oříšků použít?
Jednou z výhod oříškové mouky je, že se z ní dají vyrábět jak pečené, tak nepečené dobroty. Kromě mnoha druhů raw dezertů se hodí také pro přípravu smoothie, jako posyp na palačinky nebo třeba zmrzlinový pohár.
Pro ty, kdo rádi pečou, existuje spousta receptů, kde se dá lískooříšková mouka využít. Zkusit můžete sušenky, po kterých se pravděpodobně rychle zapráší nebo třeba muffiny, lívance či dortové korpusy. Skvělá z ní bude také nedělní bábovka a nebo ořechový závin. A na Vánoce s ní můžete vyzkoušet upéct i cukroví.
Jak skladovat lískooříškovou mouku
Po otevření sáčku vložte mouku do uzavíratelné nádoby a uložte ji na chladné a temné místo. V letních měsících můžete mouku uchovávat i v lednici.