Lyofilizované jahody (sušené mrazem)
Jsou sladké a zdravé. Rostou v lesích, na polích i zahradách. A rovnou po celém světě. Jahody, ovoce plné vitamínu C, antioxidantů a minerálů. Abyste si je mohli dopřát po celý rok a nikoliv jen v letní sezóně, dodáváme je pro vás v tzv. lyofilizované podobě. Lyofilizace je proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z něj mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Při sušení mrazem si navíc ovoce zachovává svou chuť, vůni a všechny důležité látky, takže nepřijdete o to nejhodnotnější, co jahody nabízí. V naší nabídce najdete jahody celé i nakrájené na plátky, obalené ve sladkých polevách a také rozemleté na jemný prášek. To vše v několika velikostech balení. Stačí si jen vybrat.
Vliv a účinky lyofilizovaných jahod na naše zdraví
Díky obsahu vitamínu C a dalších látek řadíme jahody mezi potraviny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají našemu tělu bojovat s oxidačním stresem a volnými radikály, posilují imunitu a celkovou odolnost organismu. Mezi tyto látky patří také antokyany, na něž jsou jahody bohaté. Antokyany působí příznivě na kardiovaskulární systém, brání tvorbě zánětů a urychlují jejich léčbu.
Z vitamínů najdeme v tomto ovoci kyselinu listovou, jejíž zvýšený příjem je důležitý zejména v období těhotenství, dále betakaroten, vitamín K, vitamíny skupiny B a menší množství vitamínu E.
Mezi minerály dominuje mangan, důležitý pro správné fungování a podporu činnosti štítné žlázy a podílející se na tvorbě hormonů. Jahody jsou dále zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, železa a zinku.
Za zmínku stojí také látka s názvem fisetin, která podle posledních výzkumů hraje důležitou roli pro podporu zdraví našeho organismu. Fisetin chrání mozkové buňky před poškozením, je silným antioxidantem a zdá se že má schopnost likvidovat poškozené buňky v těle.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaných jahod
100 gramů mrazem sušených jahod průměrně obsahuje 60% sacharidů, 5% bílkovin, 1% tuků a 15-20% vlákniny.
Kdy a v jakém množství jíst lyofilizované jahody
Chybí vám energie? Máte chuť na něco sladkého, ale chcete se vyhnout klasickým cukrovinkám? Pak jsou sušené jahody tou správnou svačinkou. Díky obsahu přírodních cukrů povzbudí a díky vláknině vám pocit sytosti vydrží o něco déle. Protože doporučená denní dávka nebyla u mrazem sušeného ovoce stanovena, je dobré se řídit svým energetickým výdejem a také potřebami těla.
Jak mrazem sušené jahody použít
Pokud máte rádi sladké snídaně a nejčastěji si připravujete kaše či smoothie, pak jsou jahody sušené mrazem tím pravým ovocem, které si do vašich pokrmů můžete přidat. Hodí se také do domácí granoly či müsli, kterým dodají na chuti. Jahody můžete využít také jako ozdobu na dorty a dezerty a ať už celé či rozlámané na kousky se budou krásné vyjímat na lívancích či palačinkách.
Jak skladovat lyofilizované jahody
U menších balení vám postačí znovuuzavíratelný sáček, ve kterém se jahody dodávají. U větších balení doporučujeme jahody přesypat do čisté a suché nádoby bez přístupu vzduchu a uložit na chladné a tmavé místo. Ideální je stálá teplota do 22 °C. Při správném skladování vám mrazem sušené ovoce vydrží opravdu dlouho, pokud by se k němu však dostala vlhkost, ztratí rychle na své chuti a křupavosti.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Lyofilizovaný ananas
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované borůvky
- Lyofilizované broskve
- Lyofilizovaný černý rybíz
- Lyofilizovaný červený rybíz
- Lyofilizované dračí ovoce
- Lyofilizované hroznové víno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná klikva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný meloun
- Lyofilizované ostružiny
- Lyofilizované švestky
- Lyofilizované višně
- Lyofilizované ovocné směsi
- Ovocné prášky