Lyofilizované mango (sušené mrazem)
Mango patří v celosvětovém měřítku k nejoblíbenějším druhům ovoce. Láká nejen svou vůní a chutí, ale také obsahem vitamínů a minerálů prospěšných pro naše zdraví. Čerstvé plody se k nám dováží z různých koutů světa a ne vždy jsou bohužel zralé. Abychom vám jeho chuť dopřáli v té nejvyšší kvalitě, připravili jsme jej pro vás v sušené variantě. Nikoliv však sušené sluncem, ale mrazem. Jedná se o metodu tzv. lyofilizace. Lyofilizace je proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z ovoce mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Můžete si jej dát po celý rok včetně zimních měsíců a doplnit s ním chybějící energii. Při sušení mrazem si navíc ovoce zachovává svou chuť, vůni, vitamíny a minerály. V naší nabídce najdete malá a i větší balení a také prášek, se kterým můžete kouzlit při vašem pečení.
Vliv a účinky lyofilizovaného manga na naše zdraví
Mango je skvělým zdrojem antioxidantů, tedy látek, které naše tělo využívá k boji s volnými radikály, se kterými přichází do kontaktu každý den. Chrání tak naši imunitu a zvyšuje obranyschopnost organismu
Dalším prvkem obsaženým v mangu, který posiluje imunitní systém je beta-karoten. Jedná se o provitamín vitamínu A, který přispívá ke zdraví pokožky a podporuje normální funkci zraku. Mezi další vitamíny obsažené v tomto ovoci patří vitaín C a B6. Ten je nezbytný pro správné fungování naší psychické činnosti a pomáhá také s pocity únavy a vyčerpání.
Pojídáním manga doplníte také důležitý minerál s téměř shodným názvem - mangan. Mezi jeho největší funkce patří tzv. reparační, což znamená, že mangan slouží jako opravný mechanismus v našem těle. Dále se podílí na udržování správné hladiny cukru v krvi či pozitivně ovlivňuje krvetvorbu.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaného manga
100 gramů mrazem sušeného manga obsahuje průměrně 80% sacharidů, 5% bílkovin, 10% vlákniny a 5% tuku.
Kdy a v jakém množství mango jíst?
Lyofilizované mango si můžete dát během celého dne, kdykoliv vás přepadne chuť na něco dobrého nebo cítíte, že potřebujete doplnit energii. Co se týká množství, doporučená denní dávka nebyla u mrazem sušeného ovoce stanovena. Důležité je ale říci, že spíše pralí pravidlo, že méně znamená více. Sušení totiž zvyšuje koncentraci všech obsažených látek a tedy i přirozeně se vyskytujícího cukru. Na to by při mlsání měli myslet především lidé s cukrovkou a o množství se případně poradit se svým lékařem.
Na co lyofilizované mango použít?
Plátky sušeného manga jsou skvělou svačinkou, kterou můžete mlsat jen tak nebo s ním ozdobit vaše oblíbené pokrmy. Hodí se na všechny druhy snídaňových kaší, do jogurtu nebo třeba do smoothie. Vyniknou jako ozdoba na dortech či jiných dobrotách a protože se dá mrazem sušené ovoce částečně rehydratovat, můžete z něj vyrobit skvělou barevnou limonádu. A díky jeho zanedbatelné hmotnosti jej oceníte především na výletech, a to i proto, že vám v batůžku nezabere téměř žádné místo.
Prášek z lyofilizovaného manga lze využít na výrobu nápojů, ovocných kaší a také na výrobu dortových krémů či polev.
Jak mango skladovat
Pro skladování vám bude stačit nádoba, do které se nedostane vlhkost, protože tím by ovoce ztratilo na své křupavosti a snížila by se doba, po kterou by bylo chutné. Vložte jej třeba do zavařovací sklenice, plechovky či znovuzaviratelného sáčku a uchovávejte na chladném a tmavém místě, kterým může být spíž či skříň. Pro lyofilizované ovoce je ideální stálá teplota do 22 °C.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Lyofilizovaný ananas
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované borůvky
- Lyofilizované broskve
- Lyofilizovaný černý rybíz
- Lyofilizovaný červený rybíz
- Lyofilizované dračí ovoce
- Lyofilizované hroznové víno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná klikva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný meloun
- Lyofilizované ostružiny
- Lyofilizované švestky
- Lyofilizované višně
- Lyofilizované ovocné směsi
- Ovocné prášky