Lyofilizované ostružiny (sušené mrazem)
Ostružiny jsou natolik prospěšné pro naše zdraví, že se řadí mezi tzv. superpotraviny. Tyto sytě fialové až černé bobulky jsou totiž plné antioxidantů, vitamínů a minerálů. A protože by byla škoda si je moci dopřát pouze v letní sezóně, kdy dozrávají do své plné krásy, připravili jsme si je pro vás v tzv. lyofilizované podobě. Lyofilizace je proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z něj mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Při sušení mrazem si navíc ovoce zachovává svou chuť, vůni a všechny důležité látky, takže nepřijdete o to nejhodnotnější, co ostružiny nabízí. V naší nabídce najdete celé ostružiny v několika velikostech balení a také jemný prášek, který se hodí na přípravu kaší a smoothie.
Vliv a účinky lyofilizovaných ostružin na naše zdraví
Mrazem sušené ostružiny jsou doslova plné vlákniny. Ve 100 gramech najdeme průměrně až 30 gramů této pro trávení důležité složky. Vláknina pomáhá trávení zpomalovat, vyživuje prospěšné bakterie v našich střevech a upravuje naše zažívání.
Ostružiny přinášejí našemu tělu tolik benefitů, že je řadíme mezi tzv. superpotraviny. Jsou bohaté na vitamíny B, jako je kyselina listová (B9) a pantothenová (B5), betakaroten, vitamín K a E. Vitamín E patří mezi silné antioxidanty, stejně jako látky zvané flavonoidy a antokyany, které toto ovoce obsahuje. Antioxidanty posilují naši imunitu, bojují proti volným radikálům a mimo to pomáhají předcházet onemocněním srdce.
Z minerálů pojídáním ostružin doplníme draslík, železo, hořčík, fosfor, zinek, vápník a lutein. Skupina těchto vitamínů povzbuzuje naši nervovou soustavu, zlepšuje stav pleti a pokožky a pomáhá předcházet únavě.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaných ostružin
100 gramů mrazem sušených ostružin průměrně obsahuje 7% bílkovin, 60% sacharidů, 2% tuků a až 30% vlákniny.
Kdy a v jakém množství jíst lyofilizované ostružiny
Mrazem sušené ovoce v sobě ukrývá více přírodního cukru než to čerstvé a to právě díky procesu sušení, při kterém dochází ke koncentraci všech látek. Proto je ale skvělé na doplnění energie namísto tradičních cukrovinek. Dát si jej můžete kdykoliv během dne, ideálně v dopoledních hodinách, před či po sportovní námaze nebo kdykoliv máte chuť na něco sladkého a při tom zdravého. Zároveň obsahují velký podíl vlákiny, takže vás nasytí na delší dobu.
Jak mrazem sušené ostružiny použít
Kromě toho, že můžete mlsat ostřižiny jen tak, případně se směsí oříšků, se hodí také jako ozdoba vašich snídaňových pokrmů, ať už se jedná o ovesné kaše, lívance, granoly či müsli. Skvěle s nimi dochutíte také smoothie a protože se dá mrazem sušené ovoce částečně rehydratovat, pár kousků přidaných do vody vám vykouzlí chutnou domácí limonádu. A pokud rádi pečete, můžete s ostružinami vaše dorty a dezerty krásné ozdobit, případně je rozdrobené využít jako posyp.
Jak skladovat lyofilizované ostružiny
U skladování mrazem sušeného ovoce stačí dodržet pouze jedno pravidlo - a to, aby se k ovoci nedostala vlhkost. Při správném skladování ovoce vydrží týdny až měsíce, pokud by se k němu však vlhkost dostala, ztratí rychle na své chuti a křupavosti. U menšího balení vám postačí znovuuzavíratelný sáček, ve kterém se ostružiny dodávají. U větších balení je přesypte do čisté a suché nádoby bez přístupu vzduchu a uložte na chladné a tmavé místo. Ideální je stálá teplota do 22 °C.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Lyofilizovaný ananas
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované borůvky
- Lyofilizované broskve
- Lyofilizovaný černý rybíz
- Lyofilizovaný červený rybíz
- Lyofilizované dračí ovoce
- Lyofilizované hroznové víno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná klikva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný meloun
- Lyofilizované ostružiny
- Lyofilizované švestky
- Lyofilizované višně
- Lyofilizované ovocné směsi
- Ovocné prášky