Lyofilizované ovoce (sušené mrazem) a prášky
Vypadá jako čerstvé, chutná jako čerstvé a dokonce si zachovává téměř všechny potřebné živiny jako čerstvé ovoce. Můžete si jej dát po celý rok včetně zimních měsíců a doplnit s ním chybějící energii. Přinášíme vám lyofilizované ovoce, které se možná sice hůře vyslovuje, ale o to lépe chutná. I když je jeho název složitý a může působit dojmem, že se jedná o chemický výrobek, nemusíte se obávat. Lyofilizace je proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z ovoce mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Užijte si mnoho druhů ovoce z naší nabídky, které nabízíme jak v přírodní variantě, tak v několika polevách. Zároveň jsme ovoce rozemleli na jemný prášek, o jehož využití se dozvíte níže.
Vliv a účinky lyofilizovaného ovoce na naše zdraví
Určitě vás potěší, že i přesto, že je ovoce sušené mrazem, zachovává si téměř všechny prospěšné látky. Najdeme v něm spoustu vitamínů včetně vitamínu C, které klasicky sušené ovoce horkým vzduchem takřka neobsahuje. Velkou výhodou lyofilizovaného ovoce je vysoký obsah vlákniny. Ta je nezbytná pro správné fungování našeho trávicího ústrojí a také se díky ní dostavuje pocit nasycení. Čerstvé ovoce je obecně plné minerálů důležitých pro naše tělo a jeho fungování jako je například hořčík, vápník, železo či fosfor a platí, že co najdete v ovoci čerstvém, to najdete v ovoci sušeném mrazem.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaného ovoce
Co druh ovoce, to originál, a tak se nutriční hodnoty budou lišit v závislosti na daném typu ovoce. Obecně lze říci, že největší zastoupení na 100 g budou mít sacharidy a to mezi 60-80%, dále vláknina 10-20%, bílkoviny okolo 10% a přibližně 1-3 % tuky.
Kdy a v jakém množství lyofilizované ovoce jíst?
Ráno, v poledne, večer. Nebo spíše navečer. Lyofilizované ovoce si můžete dát kdykoli během dne, kdy dostanete chuť na něco dobrého. Co se týká množství, v tomto případě méně znamená více. Jedna hrstka bude tak akorát. Sušení totiž zvyšuje koncentraci všech obsažených látek a tedy i přirozeně vyskytujícího se cukru. Pro příklad si uvedeme jahody. Sto gramů čerstvých jahod znamená přibližně 32 kcal, 8 g sacharidů a 2 g vlákniny. Lyofilizované jahody mají při stejném množství průměrně 323 kcal, 52,6 g sacharidů a 20 g vlákniny. Na to by při mlasání měli myslet především lidé s cukrovkou a o doporučené denní dávce se případně poradit se svým lékařem.
Na co lyofilizované ovoce použít?
Ovoce můžete mlsat jen tak samotné nebo s ním ozdobit vaše oblíbené pokrmy. Hodí se na všechny druhy snídaňových kaší, do jogurtu nebo třeba na plátek pečiva s oříškovým máslem. Díky jeho zanedbatelné hmotnosti jej oceníte především na výletech, a to i proto, že vám v batůžku nezabere téměř žádné místo. Pokud rádi pečete a chcete vašim dezertům dodat na pestrosti, přidejte do náplně či krému lyofilizovaný prášek. Připravit si z nich můžete také lahodné smoothie nebo domácí limonádu.
Jak lyo ovoce skladovat
Skladování ovoce je velmi snadné. Bude vám stačit nádoba, do které se nedostane vlhkost, protože tím by ovoce ztratilo na své křupavosti a snížila by se doba, po kterou by bylo chutné. Uložte jej třeba do zavařovací sklenice, plechovky či znovuzaviratelného sáčku a schovejte na chladné a temné místo, kterým může být spíž či skříň. Pro lyofilizované ovoce je ideální stálá teplota do 22 °C. Stejné podmínky skladování platí také pro prášky, které by v případě vniknutí vzduchu začaly tvrdnout.
- Lyofilizované hroznové víno (sušené mrazem)
- Lyofilizovaný ananas
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované borůvky
- Lyofilizované broskve
- Lyofilizovaný černý rybíz
- Lyofilizovaný červený rybíz
- Lyofilizované dračí ovoce
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná klikva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný meloun
- Lyofilizované ostružiny
- Lyofilizované švestky
- Lyofilizované višně
- Lyofilizované ovocné směsi
- Lyofilizované prášky