Lyofilizované ovocné prášky (sušené mrazem)
Lyofilizované, neboli mrazem sušené, prášky jsou skvělým doplňkem pro váš zdravý životní styl. Jsou vyrobeny ze 100% mrazem sušeného ovoce, které si zachovává díky procesu lyofilizace téměř všechny potřebné živiny. Při lyofilizaci nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z ovoce mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Prášky tedy vznikají rozmeletím takto usušeného plodů a hodí se do všech možných koktejlů, snídaňových kaší a nebo dokonce k ozdobě dortů. Doplníte si s nimi potřebné vitamíny a minerály a navíc všechny pokrmy získají na barevnosti. Vybírat můžete z mnoha druhů, od klasických jablek a hrušek až po méně tradiční dračí ovoce či meloun Cantaloupe.
Vliv a účinky lyofilizovaných prášků na naše zdraví
Při sušení mrazem si ovoce zachovává většinu svých živin a hodnotných látek, přičemž zároveň dochází k jejich vyšší koncentraci. Množství daných živin se pak liší druh od druhu, ale obecně můžeme říci, že takto sušené ovoce obsahuje mnohem vyšší podíl vlákniny než ovoce čerstvé. Vláknina je při tom velmi důležitou složkou naší stravy, napomáhá trávení a předchází střevním potížím a slouží jako potrava pro zdraví prospěšné bakterie.
Ovoce současně obsahuje větší množství přírodního, přirozeně se vyskytujícího cukru. Na to je dobré při dávkování myslet, zároveň se díky tomu ale jedná o skvělý a rychlý zdroj energie.
Co se týká obsahu vitamínů a minerálních látek, pak v každém ovoci najdeme trochu jiné spektrum, většinou jsou nejvíce zastoupeny vitamíny A, B, C a E a z minerálů draslík, hořčík, zinek a vápník.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaných prášků
Mrazem sušené prášky jsou u nás složené ze 100% přírodního ovoce. Nutriční hodnoty se poté liší v závislosti na jejich druhu. Obecně v nich najdeme více koncentrovaného, přirozeně se vyskytujícího cukru a to průměrně mezi 50-90%, dále 5-10% bílkovin, 10-20% vlákniny a zároveň minimum tuků.
Jak mrazem sušené prášky použít
Lyofilizované prášky mají mnoho využití a protože slouží zároveň jako barvivo, tvoření jídla a nápojů vás s nimi bude opravdu bavit. Přidat je můžete do všech různých typů koktejlů, ať už mléčných či proteinových, do smoothie či limonády. Dále se hodí do snídaňových kaší, jogurtů a tvarohu, který může sloužit jako náplň do palačinek. Oceníte je také při přípravě dortů a dezertů, kde lze prášky využít k přípravě krémů. Prášky jsou také skvělým způsobem, jak přidat ovoce do pokrmů pro děti a doplnit jim tak potřebné vitamíny a minerály.
Jak skladovat lyofilizované prášky
Jakmile balení otevřete, je vhodné prášky přesypat do uzavřené nádoby bez přístupu vzduchu. Pokud by se k nim dostala vlhkost, mohou se začít tvořit hrudky a nakonec by prášek ztvrdnul celý. Není pak nutně na vyhození, jen se s ním bude hůře pracovat. Pro skladování je ideální také stálá teplota a tmavé a chladné místo.
- Rybízový prášek
- Jablkový prášek
- Kiwi prášek
- Mango prášek
- Ananasový prášek
- Borůvkový prášek
- Broskvový prášek
- Malinový prášek
- Ostružinový prášek
- Švestkový prášek
- Višňový prášek