Lyofilizované višně (sušené mrazem)
Višně patří k ovoci, které se těší trochu menší oblibě než ostatní podobné druhy a to zejména díky své kyselejší chuti. Což je trochu škoda, protože obsahují spoustu prospěšných látek. Jsou plné antioxidantů, minerálů a dokonce mohou pomáhat k lepšímu spánku. Abyste mohli z jejich benefitů těžit po celý rok, máme pro vás višně v tzv. lyofilizované podobě. Lyofilizace je proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z něj mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Při sušení mrazem si navíc ovoce zachovává svou chuť, vůni a všechny důležité látky, takže nepřijdete o to nejhodnotnější, co višně nabízí. Najdete je u nás celé a vypeckované a vybírat si můžete z několika velikostí balení.
Vliv a účinky lyofilizovaných višní na naše zdraví
Višně, stejně jako jiné druhy ovoce, obsahují flavonoidy, jež řadíme mezi antioxidanty. Antioxidanty pomáhají našemu tělu bojovat proti účinkům volných radikálů, posilují naši imunitu a mimo jiné zpomalují proces stárnutí. Flavonoidy obsažené ve višních přispívají k prevenci kardiovaskulárních nemocí.
Z vitamínů najdeme v tomto ovoci pouze vitamíny skupiny B a vitamín C, zato jsou plné minerálů. Obsahují jód, vápník, železo, draslík, mangan a zinek.
Jednou z významných vlastností višní je, že na sebe dokáží vázat škodlivé látky a díky tomu pomáhají čistit krev, játra a ledviny.
Díky obsaženému antokyanu, opět antioxidantu, se podle posledních studií ukazuje, že mají také příznivý vliv na léčení cukrovky, jelikož antokyany podporují tvorbu inzulínu.
A pokud se vám hůře usíná, zkuste si pravidelně dát hrstku višní před spaním. Obsahují totiž melatonin, který se stará o klidný spánek.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaných višní
100 gramů mrazem sušených višní průměrně obsahuje 6% bílkovin, 70% sacharidů, 3% tuků a 12% vlákniny.
Kdy a v jakém množství jíst lyofilizované višně
Honí vás mlsná? Čeká vás nabitý den? Sportujete? Dejte si ovoce sušené mrazem jako svačinku na doplnění energie. Při sušení se v ovoci koncentrují všechny obsažené látky, včetně přirozeně se vyskytující cukru. Dát si višně je samozřejmě mnohem zdravější než tradiční cukrovinky, ale ani tak bychom to s jejich množstvím neměli přehánět.
Jak mrazem sušené višně použít
Višně můžete mlsat jen tak samotné nebo si je třeba přimíchat do své oblíbené oříškové směsi. Ochutí a ozdobí ranní ovesné kaše, smoothie, domácí granolu či müsli. Mrazem sušené ovoce lze také částečně rehydratovat, a tak se hodí pro zpestření limonád nebo letních nápojů. Díky jeho zanedbatelné hmotnosti jej určitě oceníte především na výletech, a to i proto, že vám v batůžku nezabere téměř žádné místo.
Jak skladovat lyofilizované višně
Skladování mrazem sušeného ovoce není vůbec nic složitého a stačí dodržet pouze jedno pravidlo - a to, aby se k ovoci nedostala vlhkost. Při správném skladování ovoce vydrží opravdu dlouho, pokud by se k němu však vlhkost dostala, ztratí rychle na své chuti a křupavosti. U menšího balení vám postačí znovuuzavíratelný sáček, ve kterém se višně dodávají. U větších balení višně přesypte do čisté a suché nádoby bez přístupu vzduchu a uložte na chladné a tmavé místo. Ideální je stálá teplota do 22 °C.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Lyofilizovaný ananas
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované borůvky
- Lyofilizované broskve
- Lyofilizovaný černý rybíz
- Lyofilizovaný červený rybíz
- Lyofilizované dračí ovoce
- Lyofilizované hroznové víno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná klikva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný meloun
- Lyofilizované ostružiny
- Lyofilizované švestky
- Lyofilizované višně
- Lyofilizované ovocné směsi
- Ovocné prášky