Lyofilizovaný ananas (sušený mrazem)
Máte-li rádi čerstvý ananas, věříme, že si zamilujete i ten mrazem sušený. Díky šetrnému procesu lyofilizace si totiž zachovává svou chuť, vůni a především důležité vitamíny a minerály. Navíc jej nemusíte složitě krájet ani dostávat ze slupky, to vše jsme udělali za vás a vy si tak můžete ananas dopřát kdykoliv v několika velikostech balení. A co je to vlastně ta lyofilizace? Jedná se o proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z ovoce mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru.
Vliv a účinky ananasu na naše zdraví
Ananas je látkami prospěšnými pro naše zdraví doslova nabitý. Z vitamínů v něm najdeme především vitamíny A, B a C. Polovina našeho nejmenšího balení mrazem sušeného ananasu o 50 gramech vám dokonce dodá až 100% doporučené denní dávky vitamínu C. Spolu s vitamínem A jej řadíme mezi tzv. antioxidanty. Ty chrání naše buňky před oxidačním stresem a brání vlivu volných radikálů, které na naše tělo každodenně působí. Vitamíny skupiny B jsou zase důležité pro naši nervovou soustavu a udržování zdravého metabolismu.
Mezi minerály obsažené v ananasu patří především draslík, hořčík, vápník a mangan. Mangan je nezbytný pro krvetvorbu a pomáhá hlídat hladinu cholesterolu v krvi. Bez draslíku se zase neobjede naše svalová a nervová soustava, dále se podílí na udržování normálního tlaku krve a je důležitý pro stabilitu vnitřního prostředí organismu.
Významnou látkou, kterou toto ovoce obsahuje je enzym bromelin. Díky němu se urychluje hojení, přispívá k celkové regeneraci organismu, pomáhá s řídnutím kostí u žen a působí v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Důležitou roli hraje také pro naše trávení, na které má velmi pozitivní účinky.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaného ananasu
100 gramů mrazem sušeného ananasu průměrně obsahuje 80% sacharidů, z toho 50% cukrů, 3% bílkovin a 2% tuků.
Kdy a v jakém množství jíst lyofilizovaný ananas
I když se v případě mrazem sušeného ovoce jedná o mnohem zdravější verzi cukrovinek, je třeba při mlsání myslet na množství, které sníme. Procesem sušení totiž dochází ke zvýšení koncentrace obsažených látek, tedy i přirozeně se vyskytujícího přírodního cukru. Ananas je tak vhodné jíst v ranních či dopoledních hodinách, kdy nám doplní energii a navíc ji po zbytek dne naše tělo zpracuje. Režim každého z nás je však individuální a pokud máte spíše aktivnější druhou polovinu dne, dejte si ovoce i v tento čas.
Na co lyofilizovaný ananas použít
Ať už do školy či do práce, mrazem sušený ananas je skvělou svačinkou, který můžete mít díky jeho zanedbatelné hmotnosti vždy po ruce. Hodí se tak i na všechny výlety, kde se každé ušetřené místo v batůžku počítá. Dále jej můžete přidat do svých ranních kaší či smoothie, jeho chuť vynikne také v domácím müsli a granole. Skvěle také ochutí letní limonády a koktejly.
Jak skladovat ananas sušený mrazem
Pro skladování lyofilizovaného ovoce vám postačí nádoba, do které se nedostane vzduch a vlhkost. Ovoce by tak ztratilo na své křupavosti a chuti. Pokud je ovoce ve znovuuzavíratelné sáčku, není třeba jej přesypávat. Nádobu či sáček pak uchovávejte na chladném a tmavém místě, ideální je stálá teplota do 22 °C.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Lyofilizovaný ananas
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované borůvky
- Lyofilizované broskve
- Lyofilizovaný černý rybíz
- Lyofilizovaný červený rybíz
- Lyofilizované dračí ovoce
- Lyofilizované hroznové víno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná klikva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný meloun
- Lyofilizované ostružiny
- Lyofilizované švestky
- Lyofilizované višně
- Lyofilizované ovocné směsi
- Ovocné prášky