Lyofilizovaný meloun (sušený mrazem)
Přemýšlíte, jak do svého jídelníčku přidat více zeleniny? Dejte si žlutý meloun cantaloupe. Možná si říkáte, že jsme se spletli, ale je tomu opravdu tak. Tento druh melounu nepatří mezi ovoce, ale zeleninu. Jeho chuť je sladká, připomínající ananas, hodí se do salátů a často jej jako pochoutku najdete obalený v parmské šunce. My jsme si jej pro vás připravili sušený, nikoliv však sluncem, ale mrazem. Jedná se o proces tzv. lyofilizace, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z něj mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Při sušení mrazem si navíc ovoce zachovává svou chuť, vůni a všechny důležité látky, takže nepřijdete o to nejhodnotnější, co meloun nabízí. V naší nabídce najdete meloun nakrájený na kousky v několika velikostech balení a také jemně namletý prášek, vhodný třeba k přípravě smoothie.
Vliv a účinky lyofilizovaného melounu cantaloupe na naše zdraví
V melounu cantaloupe najdeme hojně zastoupený vitamín C, vitamíny skupiny B a také betakaroten. Betakaroten řadíme mezi antioxidanty, tedy látky účinné v boji proti volným radikálům. Dále přispívá ke zdraví naší pokožky, podporuje proces opálení, přispívá k udržení zdraví našich očí, posiluje metabolismus a následnými procesy se v těle přeměňuje na vitamín A.
Mezi minerály v melounu kraluje draslík, který je významný pro normální činnost nervové a svalové soustavy včetně srdce a přispívá k udržení normálního krevního tlaku. Dále obsahuje hořčík, vápník, sodík a fosfor.
Čerstvý meloun je také plný vlákniny, která pomáhá zpomalovat trávení, pomáhá k lepšímu pohybu střev a slouží jako potrava pro zdraví prospěšné bakterie.
Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaného melounu
100 gramů mrazem sušeného žlutého melounu průměrně obsahuje 90% sacharidů, z toho 30% cukrů, 1-5 % bílkovin, 3 % vlákniny a téměř žádné tuky.
Kdy a v jakém množství jíst žlutý meloun
Protože mrazem sušený meloun obsahuje především přirozeně se vyskytující cukr, je ideální svačinkou v případě, že potřebujete rychle doplnit energii. Stačí pár kousků, sami uvidíte, že díky jeho sladké chuti nebudete mít potřebu se jím přejídat. Doporučená denní dávka není u mrazem sušeného ovoce stanovena a tak je dobré se řídit svým energetickým výdejem.
Jak mrazem sušený meloun použít
Meloun se hodí do všech variant snídaňových kaší, jogurtů, granoly či müsli. Ozdobit s ním můžete také různé dorty a dezerty. Mlsat jej samozřejmě můžete i jen tak samotný. Skvěle se hodí na výlety, protože je lehký a nezabere vám v batůžku žádné místo. V nabídce najdete také najemno namletý prášek, který se hodí na přípravu ovocných kaší a smoothie.
Jak skladovat lyofilizovaný meloun
Při správném skladování ovoce vydrží týdny až měsíce, pokud by se k němu však dostala vlhkost, ztratí rychle na své chuti a křupavosti. U menšího balení můžete ovoce ponechat ve znovuuzavíratelném sáčku, ve kterém se meloun dodává. U větších balení kousky přesypte do čisté a suché nádoby bez přístupu vzduchu a uložte na chladné a tmavé místo. Ideální je stálá teplota do 22 °C.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Lyofilizovaný ananas
- Lyofilizovaný banán
- Lyofilizované borůvky
- Lyofilizované broskve
- Lyofilizovaný černý rybíz
- Lyofilizovaný červený rybíz
- Lyofilizované dračí ovoce
- Lyofilizované hroznové víno
- Lyofilizované jablko
- Lyofilizované jahody
- Lyofilizované kiwi
- Lyofilizovaná klikva
- Lyofilizované maliny
- Lyofilizované mango
- Lyofilizovaný meloun
- Lyofilizované ostružiny
- Lyofilizované švestky
- Lyofilizované višně
- Lyofilizované ovocné směsi
- Ovocné prášky