Mandlová mouka
Sype se jako sníh, peče se s ní jako po másle. Je plná bílkovin, vlákniny a tuků.
Její chuť si možná zamilujete natolik, že už nebudete chtít péct s žádnou jinou. To je mandlová mouka, vyrobená ze 100% blanšírovaných mandlí, připravená na všechny vaše koláče, dorty a další sladké recepty. S mandlovou moukou můžete částečně či úplně nahradit mouku pšeničnou, navíc s ní potěšíte všechny celiaky, protože je přirozeně bezlepková. Ocení ji i ti, kteří preferují produkty s nižším obsahem sacharidů. Stačí si jen vybrat z naší nabídky, kde najdete mouku v několika velikostech balení, od malých 200 gramových, které můžete zkusit pro své první recepty, až po balení pětikilové pro ostřílené pekaře a pekařky. Mouku jsme pro vás navíc namleli dvěma způsoby, na jemnou a ještě jemnější s označením x-fine.
Vliv a účinky mandlové mouky na zdraví
Protože je mandlová mouka vyrobena pouze ze samotných mandlí, přináší našemu tělu podobné benefity. Je bohatá na mononenasycené mastné kyseliny, které jsou označovány za zdraví prospěšné tuky. Ty mají pozitivní vliv například na hladinu našeho cholesterolu a tedy zdraví našeho srdce. Možná budete mít pocit, že vám u dezertů z mandlí stačí mnohem menší kousek a jste rázem sytí. Je to proto, že mandlová mouka je plná bílkovin, které mají právě onen sytící efekt, v širším měřítku jsou pro náš organismus důležité jako stavební kameny všech buněk a podílí se na zajištění obranyschopnosti našeho těla.
Oproti běžné mouce má také vysoký podíl vlákniny, která je nezbytná pro správné fungování našeho zažívání a nižší podíl sacharidů, čímž ji řadíme mezi potraviny s nižším glykemickým indexem. Díky tomu méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi, což je dobrá zpráva pro osoby s diabetem. Z vitamínů v ní najdeme vitamín E, důležitý antioxidant a obsahuje také minerály jako hořčík, zinek a mangan.
Složení a nutriční hodnoty mandlové mouky
Mandlová mouka se skládá ze 100% rozemletých mandlí. Na 100 g obsahuje průměrně 24% bílkovin, 14% sacharidů, 61% tuků a 10% vlákniny.
Na co mandlovou mouku použít
Víte, které cukrovinky se neobejdou bez mandlové mouky? Jsou to populární makronky. Jejich pečení je však trošku náročnější a proto máme dobrou zprávu pro ty, co se s troubou úplně nekamarádí. Mandlovou mouku lze použít i na nepečené dorty a zákusky či dokonce cukroví. Pokud ji smícháte s vodou, po zdruba třech hodinách máte také základ pro lahodné veganské mléko. A pokud preferujete slané před sladkým, můžete z mandlové mouky vyzkoušet těsto na pizzu.
Pro inspiraci se neváhejte podívat na recepty na našem webu a vyzkoušet třeba aktuální mandlovou panna cottu. Co se týká množství a dávkování této mouky, vždy postupujte dle receptu. Možná bude jen o něco více potřeba kypřícího prášku či droždí, aby byl výsledný dezert hezky nadýchaný.
Jak skladovat mandlovou mouku
Mandlová mouka je považována za trvanlivý produkt a můžeme ji tedy skladovat při pokojové teplotě. S ohledem na vyšší obsah tuku by však mohlo snáze dojít k jejímu žluknutí a je tedy vhodné ji uzavřít do nádoby bez přístupu vzduchu a uložit na tmavé a chladné místo. Může být skladována také v lednici, jenom je potřeba zabránit možné vlhkosti a před pečením ji nechat dosáhnout pokojové teploty.