Másla a pasty z vlašských ořechů
Lahodné vlašské oříšky patří na českém trhu k těm nejoblíbenějším. Daří se jim v našem podnebí a asi málokdo si bez nich dokáže představit tradiční české cukroví. Navíc jsou díky obsahu prospěšných látek řazeny mezi tzv. superpotraviny. Pro snadnější mlsání bez nutnosti použití louskáčku jsme pro vás oříšky tentokrát namleli na jemnou krémovou pastu, na níž si pochutnají malí i velcí. Je plná bílkovin a zdraví prospěšných tuků včetně omega-3 kyselin. Kromě samotných oříšků v ní nenajdete žádné přídatné látky, aroma či oleje a najdete ji u nás ve dvou velikostech balení. Na trhu můžete pastu z vlašských ořechů najít často i pod označením máslo z vlašských ořechů anebo vlašský krém.
Vliv a účinky pasty z vlašských jader na naše zdraví
Protože je pasta vyrobena pouze z jader vlašských oříšků, pojďme se podívat, jaké benefity v sobě skrývají právě ony. Především jsou plné zdraví prospěšných tuků. Konkrétně se jedná o mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které prospívají zdraví našeho srdce, protože pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu. Mezi polynenasycené tuky řadíme také známé omega-3 kyseliny. Ty kromě výše uvedeného také působí v našem organismu protizánětlivě a podporují zdraví mozku.
Pojídání vlašských oříšků, včetně pasty, vás už při menším množství dobře zasytí. Je tomu tak díky vyššímu podílu bílkovin, kterých obsahují na 100 gramů až kolem 20%. Je tak vhodná pro vyznavače vegetariánské a veganské stravy jako rostlinný zdroj proteinů.
Z vitamínů se v oříšcích skrývá především vitamín E a vitamíny skupiny B. Vitamín E je důležitý především pro své antioxidační účinky, kdy pomáhá našemu tělu bojovat proti tzv. volným radikálům. Dále zpomaluje projevy stárnutí a působí jako prevence nádorových onemocnění. Z minerálů je hojně zastoupen draslík, hořčík, zinek, mangan a měď.
Složení a nutriční hodnoty pasty z vlašských ořechů
Výrobek je složen pouze ze 100% vlašských oříšků. 100 gramů pasty průměrně obsahuje 65% tuků, 15-20% bílkovin, 10-15% sacharidů a 5% vlákniny.
Na co použít pastu z vlašských ořechů?
Máslo z vlašských oříšků najde ve vaší kuchyni široké využití. Kromě toho, že se dá samozřejmě mlsat jen tak, jím můžete ochutit a dozdobit všechny druhy ranních kaší, přidat jej do jogurtů a smoothie a hodí se také jako poleva na lívance či palačinky. Vyváženou svačinkou pak může být nakrájené ovoce, ke kterému přidáte pár lžiček této dobroty. Využít ji můžete také na pečení a dochucování krémů a přípravu raw dezertů.
Jak skladovat pastu z vlašských jader
Pro skladování oříškové pasty volte nejlépe chladné a tmavé místo bez přímého slunečního záření. Ideální je stálá teplota do 22 °C a spotřeba balení do tří měsíců od otevření. Pokud se na povrchu másla vytvoří olejová vrstva, jedná se o přirozený jev a pastu stačí před použitím jen promíchat.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Arašídové máslo
- Mandlové máslo
- Kešu máslo
- Lískooříškové máslo
- Pekanové máslo
- Máslo z vlašských ořechů
- Kokosové máslo
- Čokoládové máslo
- Proteinella
- Pistáciová pasta
- Datlová pasta
- Sezamová pasta
- Mandlová mouka
- Kešu mouka
- Mouka z vlašských ořechů
- Pistáciová mouka
- Kokosová mouka
- Lískooříšková mouka
- Kakaové boby
- Směs ořechů