Ovocné pyré
Říká se, že bychom denně měli sníst až 5 porcí ovoce a zeleniny denně, což může být v dnešní uspěchané době někdy náročné na přípravu a zároveň, přesně z toho důvodu, je důležité naše zdraví pravidelně podporovat. Proto u nás v nabídce najdete ovocná pyré, která vám jednu takovou denní porci pomohou nahradit. Rychle doplní energii, stejně jako potřebné vitamíny a minerály. Pochutnat si na něm mohou jak malí tak velcí a jsou vhodné také pro seniory, kteří mohou mít problém s kousáním. Mimo přímé konzumace je dále můžete využít pro pečení dobrot a v létě třeba pro výrobu nanuků.
Vliv a účinky ovocných pyré na naše zdraví
Ovoce není třeba dlouho představovat. Jedná se o základní potravinu našich každodenních jídelníčků známou jako zdroj mnoha vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. I když je každý druh ovoce jiný a obsahuje jiné vitamíny a minerály, můžeme obecně říci, že nejvíce zastoupeny jsou vitamíny A, B, C, D a E, z minerálů potom draslík, železo, vápník a hořčík.
Další významnou složkou jsou antioxidanty. K těm řadíme některé z výše uvedených vitamínů ((A, C, E) a dále látky zvané flavonoidy a polyfenoly. Antioxidanty slouží jako ochrana našich buněk proti volným radikálům, které na naše tělo každý den útočí a mohou potenciálně způsobit širokou škálu civilizačních onemocnění. Mezi ovoce s nejvyšším obsahem těchto látek patří borůvky, maliny či ostružiny.
Jako prevence onemocnění také působí vláknina. Tu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž ovoce obsahuje tu rozpustnou. Tento druh je zodpovědný za zpomalení průchodu potravy naším trávicím traktem a také vstřebávání určitých sacharidů, což má za následek pomalejší růst hladiny cukru v krvi. Mezi druhy, jež jsou na vlákninu bohaté, patří např. hrušky, jablka, borůvky a maliny.
V ovocných pyré najdeme ovoce zpracované procesem pasterizace, což umožňuje zachování většiny prospěšných látek, které obsahuje. Zároveň jsou vyrobena pouze ze zralých druhů a nejsou do nich přidávána žádná barviva ani konzervanty.
Složení a nutriční hodnoty ovocných pyré
Každé ovocné pyré je vyrobeno ze zralých plodů daného druhu ovoce, jehož obsah tvoří průměrně 90% celého balení. Ve 100 gramech najdeme průměrně 20% sacharidů, 2% bílkovin, 1% tuků a u některých druhů až 10% vlákniny.
Jak ovocné pyré použít?
Ovocná pyré lze využít mnoha způsoby. Bude vám chutnat jen tak samotné, jako klasická přesnídávka, dále jej můžete přidat do jogurtů, smoothie či jiných nápojů a koktejlů. Příjemně ochutí a dosladí ranní ovesné kaše nebo lívance. Pyré je také hojně využíváno pro cukrářské účely a zejména jablečné a hruškové se hodí na pečení domácích moučníků či muffinů. V létě jej pak můžete zamrazit a připravit tak zdravé a chutné nanuky.
Jak ovocná pyré skladovat
Všechna pyré jsou pasterizovaná a obsahují v průměru 10% cukrů, díky čemuž nemusí být před otevřením skladována v lednici. Jakmile je však otevřete, uložte pyré do chladničky a spotřebujte do jednoho týdne. V opačném případě můžete pyré přelít do vhodné nádoby a zmrazit, aby se vám nezkazilo.