Piniové oříšky
Piniové oříšky. Nebo semínka? Piniové oříšky pochází ze šišek přibližně 20 druhů borovic, které najdeme zejména v Asii, USA a u nás v Evropě. Jejich zpracování však vyžaduje poměrně náročný proces, což sebou nese vyšší cenu těchto oříšků a navíc trvá až čtvrtstoletí, než je borovice začnou produkovat. Pinie obsahují mnoho zdraví prospěšných látek jako jsou mononenasycené mastné kyseliny, řada minerálů a několik antioxidantů, jako například lutein. Mlsat je můžete jen tak samotné, pražené a nebo je přidat do sladkých i slaných pokrmů. Najdete je u nás rovnou ve čtyřech velikostech balení, od malých po větší, přičemž už ten nejmenší balíček o 100 gramech obsahuje mezi 600-700 kousky. A ještě zpátky na začátek. I když se jim říká oříšky, jedná se o semínka.
Vliv a účinky piniových oříšků na naše zdraví
Piniové oříšky obsahují především vysoký podíl tuků a to především tzv. mononenasycených mastných kyselin, které patří do skupiny zdraví prospěšných tuků. Mají totiž pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a tedy v konečném důsledku na zdraví našeho srdce.
Z vitamínů obsahují vitamíny skupiny B, vitamín K a E. Ten patří mezi silné antioxidanty, tedy látky chránící naše tělo před oxidačním stresem. Zároveň se uvádí jeho vliv na zpomalení stárnutí a prospívá našim očím. Dalším antioxidantem, na něž jsou oříšky bohaté, je lutein. Ten najdeme především v naší sítnici, na kterou má také primárně ochranné účinky. Mezi jeho další funkce patří snižování rizika srdečně cévních chorob, pomáhá také s udržováním správné hladiny cholesterolu a studie poukazují na jeho schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
Pinie jsou také bohatý zdrojem minerálů. Obsahují hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan a draslík. Mezi přednosti hořčíku patří jeho uklidňující účinky na nervovou soustavu, zinek zase zlepšuje stav našich vlasů a pokožky a mangan hraje důležitou roli při hojení ran.
Složení a nutriční hodnoty piniových oříšků
100 gramů oříšků průměrně obsahuje 50-70% tuků, 15% sacharidů, 15-20% bílkovin a 1-5% vlákniny.
Kdy a v jakém množství jíst piniové oříšky?
Oříšky si můžete dopřát kdykoliv během dne a doporučená denní dávka se pohybuje okolo 20-30 gramů pro dospělého člověka.
Na co piniové oříšky použít?
Která dobrota se neobejde bez pinií? Je to bazalkové pesto, jehož původ sahá až do období Římské říše. Jeho výroba je jednoduchá, takže si jej během pár minut z několika málo ingrediencí zvládnete vyrobit i sami doma. Jedním z oblíbených způsobů přípravy těchto oříšků je jejich pražení a až poté konzumovat. Jejich chuť bude o něco výraznější a také budou o to křupavější. Posypat s nimi můžete jak sladké pokrmy jako ovocné, rýžové a další kaše, lívance či palačinky a nebo naopak slané pokrmy jako je toust s avokádem, zeleninový salát se sýrem a krásně také ozdobí třeba krémové zeleninové polévky.
Jak piniové oříšky skladovat
Oříšky přesypte nejlépe do skleněné či keramické nádoby bez přístupu vzduchu a uložte ji na tmavé a chladné místo. Pokud jich máte větší množství, nebojte se je zamrazit. Případné rozmrazení provádějte pomalu, aby se zachovala jejich přirozená křupavost.