Pistáciová mouka
Přirozeně bezlepková, plná bílkovin, vlákniny a minerálů, s jedinečným zeleným zbarvením a nezaměnitelnou chutí. To je pistáciová mouka, vyrobená ze 100% pistáciových oříšků, které pro vás dovážíme z Íránu a Řecka. Ocení ji nejen celiaci, ale také všichni, kdo preferují potraviny s nižším obsahem sacharidů. Pistáciová mouka se hodí na všechny různé druhy moučníků, dortových korpusů, ale třeba také pečiva. Mouku jsme pro vás namleli a připravili do několika velikostí balení, od menších 200 gramových, na kterých si pečení můžete třeba vyzkoušet až po velké rodinné o objemu 5 kilogramů.
Vliv a účinky pistáciové mouky na naše zdraví
Pistáciová mouka se skládá pouze z mletých pistáciových oříšků, nese tedy stejné benefity jako ony. Je plná bílkovin, které jsou základními stavebními prvky našeho organismu, což ocení nejen běžní strávnící, ale také sportovci, kteří se většinou snaží o zvýšení jejich poměru ve své stravě.
Další významnou složkou jsou mononenasycené mastné kyseliny, neboli zdraví prospěšné tuky. Ty mají pozitivní vliv například na hladinu našeho cholesterolu a tedy v konečném důsledku na zdraví našeho srdce.
Z minerálních látek v pistáciích najdeme například hořčík a draslík, které společně pomáhají k psychické pohodě, podílejí se na hospodaření s cukry a pomáhají při chronické bolesti. Tyto dva minerály doplňuje vitamín B6, který je mimo jiné zapojen do tvorby serotoninu v mozku, označovaného za hormon štěstí. Dále tyto oříšky obsahují železo, fosfor, zinek a mangan.
Za zmínku také stojí poměrně vysoký obsah vlákniny, která má přínos především pro naše trávení, které zpomaluje a zároveň vytváří pocit sytosti.
Složení a nutriční hodnoty pistáciové mouky
Produkt je složen ze 100% pistáciových jader. 100 gramů pistáciové mouky obsahuje průměrně 60% tuků, 20% bílkovin, 10% sacharidů a 10% vlákniny.
Na co pistáciovou mouku použít
Makronky, tartaletky, dortové korpusy, palačinky. Receptů, jak pistáciovou mouku využít, najdeme nespočet. Sladké recepty z mouky můžete přímo vyrábět a nebo ji lze využít na dozdobení, ať už třeba lívanců nebo zmrzlinových pohárů. Kromě sladkých receptů se hodí také pro výrobu chleba či pomazánek a pokud zrovna plánujete posezení s rodinou či přáteli, můžete jim přichystat sýrové kuličky, které v mouce obalíte. Uvidíte, že zabodujete.
Jak pistáciovou mouku skladovat
Ořechové mouky jsou pro svůj vyšší obsah tuku citlivé na vyšší teploty. Proto je vhodné je po otevření přesypat do uzavíratelné nádoby, kterou uložíte na tmavé a chladné místo, kterým může být klidně vaše lednice.