Pistáciové pasty, másla a krémy
Pistáciové oříšky patří k těm nejoblíbenějším na trhu a to i přesto, že se k nim musíme dostat přes napůl otevřenou skořápku. My jsme je pro vás tentokrát nejen vyloupali, ale také namleli a výsledkem je 100% extra jemná krémová pistáciová pasta, jejíž kouzlo nespočívá jen v lahodné chuti, ale také přináší spoustu benefitů pro naše zdraví. Je plná vlákniny a bílkovin a s každou lžičkou doplníte vašemu tělu také hodnotné vitamíny a minerály. Najdete ji u nás ve dvou velikostech balení a také ve dvou variantách - jemné a ještě jemnější, označené x-fine. Kromě pistáciové pasty můžete na trhu najít často i označení jako pistáciový krém nebo pomazánka z pistáciových oříšků.
Vliv a účinky pistáciové pasty na naše zdraví
Pistáciové oříšky jsou v první řadě skvělým zdrojem bílkovin, které jsou základním stavebním prvkem našeho organismu. Dále obsahují spoustu minerálů, jako například hořčík a draslík, které společně pomáhají k psychické vyrovnanosti, zabezpečují hospodaření s cukry a pomáhají při chronické bolesti. Tyto dva minerály doplňuje vitamín B6, na nějž jsou pistácie bohaté. Ten je mimo jiné zapojen do tvorby serotoninu v mozku, označovaného za hormon štěstí. Dále v nich najdeme železo, fosfor, zinek a mangan.
Pistácie jsou označované za potraviny s antioxidačním účinkem a to s ohledem na obsažené karotenoidy, jež jsou důležité pro zdraví našich očí. Antioxidanty obecně chrání naše buňky před každodenním působením volných radikálů.
Nesmíme také zapomenout zmínit vysoký obsah vlákniny, na kterou jsou pistácie opravdu bohaté. Vláknina slouží jako výživa pro prospěšné bakterie našeho trávicího ústrojí, zpomaluje trávení a také jsme dí ní déle sytí.
Složení a nutriční hodnoty pasty z pistáciových oříšků
Pistáciová pasta je složená pouze ze 100% pistáciových oříšků. 100 gramů pistáciové pasty průměrně obsahuje 20% bílkovin, 30% sacharidů, 45% tuků a 10% vlákniny.
Na co pistáciový krém použít
Na pečení, na vaření, na mlsání. Pistáciová pasta má široké využití a kromě toho, že vám bude chutnat jen tak samotná na lžičce, ji můžete využít při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Pro svou konzistenci se krásné roztírá, ranní toast či lívance vám určitě udělají hezčí den. Přidat ji můžete do všech druhů ovesných kaší, oblíbeného smoothie či ovocných salátů. Pokud rádi pečete, oceníte tuto pastu například při výrobě makronek či dortů.
Skladování pistáciové pasty
Pistáciový krém můžete skladovat při pokojové teplotě i po otevření balení, jenom je třeba jej uchovávat mimo přímé sluneční světlo. Při vyšších teplotách v letních měsících můžete pastu uložit do lednice.
Nejprodávanější
Značky
Oblíbené kategorie
- Arašídové máslo
- Mandlové máslo
- Kešu máslo
- Lískooříškové máslo
- Pekanové máslo
- Máslo z vlašských ořechů
- Kokosové máslo
- Čokoládové máslo
- Proteinella
- Pistáciová pasta
- Datlová pasta
- Sezamová pasta
- Mandlová mouka
- Kešu mouka
- Mouka z vlašských ořechů
- Pistáciová mouka
- Kokosová mouka
- Lískooříšková mouka
- Kakaové boby
- Směs ořechů