Sezamová semínka
Sezamová semínka jsou natolik nutričně bohatá, že je mnozí označují za nejhodnotnější semínka vůbec. Patří mezi významný rostlinný zdroj vápníku a jsou tedy vhodná pro osoby s alergií na laktózu - a to včetně mléka, které si z nich lze jednoduše vyrobit. Mimo to obsahují spoustu minerálů, několik vitamínů a doplní také bílkoviny. Na trhu se setkáte se dvěma variantami - černou a bílou. Černá semínka jsou neloupaná, mají o něco výraznější chuť a také jsou nutričně bohatší. Loupaná semínka jsou bílá a používají se častěji k doplnění a ochucení pokrmů. U nás najdete obě verze a rovnou v několika velikostech balení.
Vliv a účinky sezamových semínek na naše zdraví
Více než polovinu složení tvoří tuky, konkrétně mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, mezi které patří i známé omega-3 mastné kyseliny. Ty například přispívají ke zdraví našeho srdce, podporují činnost mozku a působí protizánětlivě. Obecně výše zmíněné tuky považujeme za zdraví prospěšné, jelikož pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a v konečném důsledku působí kladně na celkový kardiovaskulární systém.
Pokud hledáte přirozený zdroj vápníku, sezamová semínka jsou tou pravou volbou. Mimo své známé účinky na kosti a zuby je vápník také důležitý pro normální činnost svalové soustavy, srážlivost krve a hojení ran. Na jeho pravidelný přísun by měly pamatovat těhotné a kojící ženy a také ženy v období menopauzy. Mezi další minerály, které v sezamových semínkách najdeme, patří fosfor, hořčík, draslík, železo, měď, mangan, selen a zinek.
Z vitamínů si pojídáním semínek doplníme zejména vitamín E a vitamíny skupiny B. Vitamín E patří mezi látky s antioxidačními účinky, což znamená, že chrání naše buňky před vlivy volných radikálů a zvyšuje obranyschopnost těla. Vitamíny skupiny B přispívají ke správné činnosti nervové soustavy a ve spojení s hořčíkem a zinkem tvoří základ pro lepší duševní pohodu.
Pokud chcete ze semínek vytěžit co nejvíce, doporučujeme je konzumovat v jejich neloupané podobě.
Složení a nutriční hodnoty sezamových semínek
100 gramů semínek průměrně obsahuje 60% tuků, 20% bílkovin, 20% sacharidů a 10% vlákniny.
Kdy a v jakém množství semínka jíst
V případě sezamových semínek se doporučuje přibližně jedna lžička pro zdraví denně. Více než polovinu obsahu tvoří tuky, ale s ohledem na výše uvedené množství si můžete dát semínka kdykoliv během dne, ať už ke snídani, obědu, či večeři.
Jak sezamová semínka použít
Máte-li rádi sezamová semínka, můžete je v rámci vašeho pečení a vaření přidat prakticky do čehokoliv. Hodí se jak pro sladká, tak slaná jídla a jak do studené, tak teplé kuchyně.
Posypat s nimi můžete například ovocné nebo zeleninové saláty, tousty s pomazánkami, obilné či rýžové kaše nebo klasická jídla jako jsou těstoviny a rizota. Lze z nich vyrábět také krekry, sušenky a různé druhy pečiva. Pokud jste fanoušci klasických jídel, jako jsou karbanátky a řízky, můžete je příště zkusit obalit do sezamové krusty.
Skladování sezamových semínek
Pro skladování semínek je ideální suchá uzavřená nádoba, do které se nedostane vzduch, který by způsobil jejich zvlhnutí. Nádobu pak uložte ideálně na chladné a tmavé místo se stálou teplotou nejlépe do 20°C.