Sušená jablka
Jablka patří do českých domácností od nepaměti. Pojí se s nimi různé tradice a zvyky, především na Vánoce si jej možná mnozí z nás rozkrajují, aby našli hvězdičku. Po celém světě se pěstuje až několik tisíc různých odrůd, od kyselejších po sladší, od žlutých barev až po tmavě červené. Říká se, že pro zdraví bychom měli sníst jedno až dvě jablka denně, a to proto, že obsahují mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a jsou bohaté na vlákninu. Abyste si všechny tyto jejich benefity mohli užít po celý rok, dodáváme pro vás jablka sušená na několik způsobů, se slupkou i bez, ochucená skořicí a vybírat si můžete rovnou z několika velikostí balení.
Vliv a účinky sušených jablek na naše zdraví
Jablka jsou doslova nabitá mnoha vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Obsahují vitamín C a betakaroten, jež řadíme mezi antioxidanty, tedy látky které chrání náš organismus před dlouhodobým působením volným radikálů. Z vitamínů v tomto ovoci dále najdeme vitamín D a E a vitamíny skupiny B.
Sodík, draslík, hořčík, vápník a železo. Tato skupina minerálů na vás čeká s každým snědeným kouskem. Draslík se například účastní mnoha důležitých funkcích v našem těle, je nezbytný pro stabilitu vnitřního prostředí organismu, neobejde se bez něj naše svalová a nervová soustava a podílí se na udržování normálního tlaku krve. Hořčík je zase známý pro své uklidňující účinky a pomáhá při svalových křečích.
Důležitou složkou jablek je také pektin. Jedná se o formu rozpustné vlákniny, která napomáhá zpomalit trávení. V provedených studiích se ukazuje, že pektin zároveň může snižovat hladinu špatného cholesterolu a stejně tak stabilizovat hladinu cukr v krvi. Nejvíce těchto látek obsahuje slupka, proto jsme pro vás jablka nasušili také neloupaná.
Složení a nutriční hodnoty sušených jablek
100 gramů sušených jablek průměrně obsahuje 80% sacharidů, 10% vlákniny, 2% bílkovin a 1% tuků.
Kdy a v jakém množství jablka jíst
Na jablíčkách si můžete pochutnat kdykoliv během dne. Díky procesu sušení sice obsahují o něco více přírodního cukru než ta čerstvá, ale pořád se jedná o poměrně nízkokalorickou dobrotu, která vám doplní energii a spoustu vitamínů.
Na co sušená jablka použít
Křížaly jsou nejlepší jako zdravé mlsání kdykoliv během dne, proto si je určitě nezapomeňte přibalit jako chutnou svačinku. Dají se s nimi také vykouzlit skvělé raw kuličky a to spolu s datlemi a lískovými oříšky. V zimě, se skořicí a rozinkami, z nich pouhým zalitím horkou vodou vykouzlíte lahodný čaj, který vás krásně zahřeje. A pokud rádi pečete, můžete je přidat do domácích musli tyčinek nebo nádivky k masu.
Jak skladovat sušená jablka
Aby zůstalo sušené ovoce co nejdéle chutné, potřebuje být na tmavém a chladném místě. Jste-li zvyklí kupovat větší balení, přesypte sušená jablka po otevření nejlépe do plátěného sáčku nebo čisté uzavíratelné nádoby.