Sušená moruše
Původem z Asie, nejčastěji bílé a černé barvy, tvarem připomínající ostružiny. To je moruše, sladké bobulovité ovoce, které získává stále více na popularitě. Nejčastěji je možné získat moruši v její sušené podobě, protože čerstvé plody je nutné zpracovat nejlépe do druhého dne po utržení. Díky obsahu mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů se řadí mezi tzv. superpotraviny. V naší nabídce najdete jak bílou, tak černou moruši a to od malých balení do batůžku až po velká rodinná. Plody navíc neobsahují žádný cukr ani konzervanty.
Vliv a účinky sušené moruše na naše zdraví
Naše tělo je každý den vystaveno působení volných radikálů, které mohou mít v dlouhodobém horizontu negativní dopad na naše zdraví. Ochranu proti jejich vlivům nám vytváří antioxidanty, které můžeme doplňovat vhodnou stravou. A právě sušené moruše jsou jedním z jejich zdrojů. Mimo jiné obsahují látku zvanou resveratrol, která má pozitivní vliv na naše srdce a celou cévní soustavu, pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé účinky.
Z vitamínů si pojídáním moruší doplníme vitamín C, K, E a vitamíny skupiny B, přičemž C a E jsou opět silné antioxidanty. Vitamín K je důležitý pro zdraví našich kostí a hraje významnou roli při srážlivosti krve.
Sušené moruše jsou dále vhodným zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku a především železa. To je důležité pro naši celkovou energii organismu, snižuje míru vyčerpání a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu.
Jako poslední zmíníme obsah vlákniny, která tvoří až 14% stogramové dávky a moruše se tak řadí mezi potraviny, které je vhodné jíst pro podporu trávení.
Složení a nutriční hodnoty sušené moruše
100 gramů sušené moruše obsahuje průměrně 70% sacharidů, 12% bílkovin, 3% tuků a až 14% vlákniny.
Kdy a v jakém množství moruši jíst
Sušené ovoce je obecně zdravou svačinkou, kterou si můžete dopřát kdykoliv během dne, zejména pokud cítíte, že na vás přichází únava a potřebujete doplnit energii. Jenom je dobré myslet na to, že díky dehydrataci plodů dochází ke zvýšení koncentrace obsažených látek včetně přírodního, přirozeně se vyskytujícího, cukru. Proto je dobré mlsat s mírou a dát si třeba hrstku denně.
Na co sušenou moruši použít
Plody můžete zobat jen tak samotné, vynikající jsou také jako součást müsli či granoly, přidat ji můžete do jogurtu a smoothie a nebo s ní posypat ovocný salát. Další možností je příprava lahodného čaje - stačí zalít 1 čajovou lžičku 250 ml horké vody a nechat 15 minut louhovat.
Jak skladovat moruši
Po otevření balení moruši přesypte do uzavíratelné dózy a uložte na chladné a tmavé místo bez přímého slunečního záření.