Sušené ovoce
Sušené ovoce je skvělým způsobem, jak doplnit energii, a to rovnou po celý rok. Samotné sušení je nejstarším známým způsobem konzervace ovoce a je mnoho způsobů, jak jej provést. V průběhu procesu ztrácí ovoce vodu, smršťuje se a výsledkem jsou pak malé sladké kousky, které se dostávají na náš stůl. I přes tuto úpravu si ovoce zachovává potřebné živiny, obsahuje mnoho vlákniny, minerálů a antioxidantů. V naší nabídce najdete široké zastoupení mnoha druhů, včetně exotických, a to v malých i velkých baleních, neslazené i slazené, sířené i nesířené a nebo třeba doplněné o další příchutě.
Vliv a účinky sušeného ovoce na naše zdraví
Každý kousek sušeného ovoce v sobě obsahuje mnoho živin. Oproti čerstvému má sice více cukru, ale zároveň více vlákniny, která v našich jídelníčcích často chybí. Sušené ovoce je rovněž bohaté na vitamíny, například vitamíny skupiny B, A a také vitamín C. Je současně zdrojem mnoha minerálů jako je hořčík, železo, zinek či vápník a dále antioxidantů, především polyfenolů. Ty pomáhají mimo jiné zlepšit průtok krve, snižují poškození způsobené volnými radikály a přispívají k lepšímu trávení.
Složení a nutriční hodnoty sušeného ovoce
Každý druh ovoce je jiný a tak také každé balení bude mít jiné nutriční hodnoty. Můžeme však říci, že obecně nejvíce zastoupené budou sacharidy a to průměrně mezi 60-80%, dále bílkoviny 3-11% a nejméně v sušeném ovoci najdeme tuků. Důležité je však zmínit podíl vlákniny. U některých typů ovoce jí najdeme ve 100 gramovém balení až 15%.
Kdy a v jakém množství jíst sušené ovoce?
Se sušeným ovocem se to má trochu jako s cukrovinkami. Je sice mnohem zdravější, ale i tak díky sušení obsahuje větší podíl cukru. Doporučená denní dávka se bude lišit v závislosti na daném druhu ovoce, ale obecně lze říci, že 30 g bude tak akorát. Dopřejte si jej zejména v ranních či dopoledních hodinách, kdy tělo potřebuje nejvíce energie. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou aktivnější odpoledne či mají velký výdej energie, nemusíte se mu vyhýbat ani v této denní době.
Na co použít sušené ovoce?
Už jste vyzkoušeli datlové sušenky? Nebo špízy z vepřové panenky se sušenými fíky? A co třeba taková švestková omáčka? Využití má sušené ovoce opravdu mnoho. Kromě samotného mlsání s ním můžete ozdobit snídaňové kaše, přimíchat jej do müsli, posypat zeleninový salát či vytvořit nádivku.
Jak skladovat sušené ovoce
Aby zůstalo sušené ovoce co nejdéle chutné, potřebuje být na tmavém a chladném místě. Jste-li zvyklí kupovat větší balení, přesypte plody po otevření do skleněné uzavíratelné nádoby. V zimě ovoce můžete nechat v místnosti, která má přirozeně nižší pokojovou teplotu, v létě jej však vložte do lednice a nebo zamrazte.
- Sušená mochyně (physalis)
- Sušené ovoce
- Lyofilizované ovoce (sušené mrazem) a prášky
- BIO sušené ovoce
- Sušené datle
- Sušené fíky
- Sušené rozinky
- Sušené švestky
- Sušené meruňky
- Sušená jablka
- Sušené hrušky
- Sušený zázvor
- Sušená rajčata
- Sušené borůvky
- Sušené jahody
- Sušený banán
- Sušený ananas
- Sušená moruše
- Sušené višně
- Sušené broskve
- Sušené mango
- Sušené třešně
- Sušené goji
- Sušená klikva
- Aloe vera
- Sušený ibišek
- Sušený meloun
- Sušená papaya
- Sušené kiwi
- Sušená pomerančová kůra
- Sušené pomelo
- Sušené exotické ovoce
- Směs ovoce