Sušené rozinky
Malé sladké zásobárny energie. Tak by se daly označit rozinky, sušené plody vinné révy. Obsahují vysoký podíl sacharidů, zejména přírodních cukrů, které se rychle vstřebávají do krve a hodí se tak pro rychlé doplnění energie. Mimo to jsou zdrojem antioxidantů a najdeme v nich i cenné prebiotické složky. Sušení rozinek již od pradávna probíhá na slunci a u některých druhů je tomu tak dodnes. Jiné druhy jsou sušené mechanicky, na jejich lahodné chuti to však nic nemění. Rozinky pro vás dovážíme z několika zemí v různých variantách. Pochutnat si můžete na sultánkách, Jumbo flame či zlatých Jumbo rozinkách a pro milovníky sladkého jsme je obalili do několika druhů sladkých polev.
Vliv a účinky rozinek na naše zdraví
Vitamíny, minerály, vláknina. To vše a ještě o něco více v rozinkách najdeme. Obsahují vitamín A, B, C a E. Vitamín E patří k nejsilnějším antioxidantům a chrání naše buňky před oxidačním stresem. U rozinek byla dokonce zjištěna vyšší antioxidační kapacita v porovnání s pomeranči či brokolicí. Vitamíny skupiny B mají mnoho pozitivních přínosů pro naše tělo, např. vitamín B3 pomáhá v boji s migrénou a vysokému krevnímu tlaku.
Z minerálů pojídáním rozinek doplníte železo, draslík, hořčík, fosfor a zinek. Důležitou látkou, kterou nesmíme opomenout zmínit je obsažený inulin. Ten v těle funguje jako prebiotikum a pomáhá množení dobrých bakterií v naše trávicím traktu a nepřímo brání přemnožení těch škodlivých.
Složení a nutriční hodnoty rozinek
Takové 100 gramové balení rozinek v průměru obsahuje okolo 80% sacharidů, 4% bílkovin, 8% vlákniny a 1% tuků.
Kdy a v jakém množství jíst rozinky
Rozinky jsou takové přírodní cukrovinky. Jsou sice mnohem zdravější než klasické sladkosti, ale právě díky procesu sušení obsahují větší koncentraci přírodního cukru. Doporučená denní dávka nebyla u rozinek stanovena, měla by se tedy odvíjet od vašeho běžného energetického výdeje. Dopřejte si je zejména v ranních či dopoledních hodinách, kdy tělo energie potřebuje nejvíce. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou aktivnější odpoledne, nemusíte se mu vyhýbat ani v této denní době.
A jenom doplníme informaci k rozinkám Jumbo flame. Pokud máte rádi přímo tento druh, nezapomeňte si jej před konzumací omýt. Jedná se o sířený produkt a opláchnutím dané siřičitany téměř eliminujeme.
Na co rozinky použít?
Rozinky jsou chutné a sladké jen tak samotné a můžete je tedy mlsat samy o sobě nebo je například smíchat s některými z našich oříšků a připravit si tak hodnotnou svačinku. Neobejde se bez nich žádný štrůdl, vánočka či mazanec a skvěle se hodí i do raw dezertů. Rozinky také tvoří chutnou kombinaci s tvarohem, až budete tedy péct koláče nebo třeba muffiny, nezapomeňte je přidat do těsta. Ve slané kuchyni jimi můžete posypat různé zeleninové saláty, kuskus či tempeh a hodí se také do omáček, u kterých chcete dosáhnout sladší chuti.
Jak rozinky skladovat
Pro skladování rozinek je vhodné využít nádobu bez přístupu vzduchu či znovu uzavíratelný sáček a uložit je na místo bez přímého slunečního záření. Rozinky mohou být skladovány při pokojové teplotě, uložením do lednice však můžete jejich trvanlivost prodloužit až po dobu jednoho roku.