RECEPT NA MAKRONKY
barevnost a příchuť makronek si každý může zvolit podle sebe my jsme dělali Makronky se slaným arašídem (35-40 ks)
MANDLOVÉ TĚSTO
- 150 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 55 g + 55 g bílků
- 150 g cukru krupice
- 40 ml vody
- gelová nebo prášková barva
- hrst sekaných arašídů na posyp
- Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte, přidejte polovinu bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty. V tomto kroku můžete přidat gelovou barvu.
- Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do polotuhého sněhu (v tomto kroku se
přidává prášková barva). - Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu.
- Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky.
- Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené pečícím papírem či podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.
- Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček.
- Makronky lehce posypte sekanými arašídy a nechte před pečením zaschnout. Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140 stupňů (horkovzduch) zhruba 15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru.
- Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.
ARAŠÍDOVÁ NÁPLŇ
- 150 g bílé čokolády Callebaut Velvet
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 60-80 g jemné arašídové pasty 100%
- mořská sůl
- 20 g másla
- hrst slaných arašídů
- Čokoládu zalijte smetanou, přidejte špetku soli a společně rozpusťte v mikrovlnce. Promíchejte, přidejte arašídovou pastu a promixujte celou směs tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte i máslo.
- Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte na 6-8 hodin odležet do chladu.
- Vychlazený krém stěrkou promíchejte, přendejte do sáčku a makronky naplňte. Do každé makronky vmáčkněte do krému 2-3 slané arašídy.
- Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte alespoň do druhého dne rozležet.
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company