RECEPT NA PARIS BREST
Paris-brest – lískový ořech, slaný karamel a praliné: (cca 15ks)
- Odpalované těsto:
- 70g voda
- 70g mléko plnotučné
- 8g invertní cukr
- 3g sůl
- 62g máslo (kostičky)
- 85g hladká mouka
- 140g vejce (pokojová teplota)
Vodu, mléko, invertní cukr, sůl a máslo nahřejeme do bodu varu.
Vsypeme mouku a mimo ohřev zamíchame. Vratíme na zdroj tepla a odpalujeme těsto cca 2/3 minuty.
Těsto přendáme do robotu a pomocí protínačky mícháme dokud se nepřestane vytvářet pára. Postupně začneme přílévat vejce.
Po vytvoření hladké a homogenní konzistence necháme těsto odpočívat hodinu.
Nastříkame věnečky pomocí francouzské špičky o průměru 10mm, položíme navrch zchlazený craquelin a ihned pečeme při 175C cca 38 minut
- Craqueline s lískovým ořechem:
- 42g máslo
- 42g třtinový cukr
- 42g lískooříšková mouka
- 17g hladká mouka
Všechny ingredience spojíme a vyválíme plát dokud třtinový cukr nezačne křupat.
Vykrojíme kolečka o průměru 65mm a dáme do mrazáku zamrazit. Vykrojený craquliene přemístíme na neupečené odpalované těsto.
- Lískooříškové praline 50%:
- 170g cukr krupice
- 170g lískový ořech (celý se slupkou)
- 1g fleur de sel
- ½ vanilkový lusk
Lískový ořechy opražit při 160°C cca 25 minut.
Cukr krupice karamelizovat suchou metodou a vylít na silikonovou podložku, nechat zcladit.
Zchlazený karamel rozlámat a dát do food-processoru s ořechy, vanilkovým luskem a solí. Rozmixovat v hladkou pastu.
- Lískooříšková vyšlehaná ganache: (65g / porce)
- 252g mléko plnotučné
- 25g želatinová hmota x 3.6g plátková želatina
- 302g lískooříškové praliné 50%
- 123g kakaové máslo
- 145g pasterizované bílky
- 252g smetana ke šlehání 33%
Mléko nahřát do bodu. Přidáme želatinovou hmot/nabobtnatou pltákovou želatinu a vytvořit emulzi s kakaovým máslem a praliné pomocí ponorného mixéru.
Přilijeme smetanu a bílky, opět promícháme a zchladíme přes noc.
- Karamelizované lískové ořechy: (12g / porce)
- 200g lískový ořech (blanšírovaný)
- 200g cukr krupice
- 350g voda
Vodu s cukrem nahřát do bodu varu a do něj přidat ořechy.
Na nízké teplotě vařit cca 20 minut, přecedit ořechy a péct při 165C cca 15 minut dokud se nezkaramelizují.
Nechat zchladit a zlehka nasekat.
- Slaný karamel: (20g / porce)
- 92g cukr krupice
- 46g glukóza sirup
- 77g smetana ke šlehání 33%
- 46g slazené kondenzované mléko
- 125g máslo (studené kostičky)
- 2g fleur de sel
Smetanu ke šlehání nahřát s kondezovaným mlékem a dát stranou.
Mezitím karamelizovat cukr s glukozou do tmavého karamelu. Deglazovat teplou smetanou s kondezovaným mlékem a chvilku provařit. Zvážit směs a dolít vodou, aby celková váha karamelu byla 230g.
Přidat máslo se solí, promíchat pomocí ponorného mixéru a vytvořit emulzi a zchladit přes noc.
KOMPLETACE:
Upečené odpalované těsto s craquelinem v polovině rozříznout.
Na dno nastříkat po obvodu tenkou vrstvu karamelu a hojně posypat drcenými zkaramelizovaný ořechy.
Praliné šlehanou ganache vyšlehat a nastříkat pomocí francouzské špičky o průměru 10mm na slaný karamel s ořechy. Vše překrýt druhou polovinou odpalovaného těsta.
Jako dekor použije zbytek slaného karamelu a nastříkáme po obvodu a dekorujeme rozpůlenými kousky zkaramelizovaného ořechu.
PŘEJEM VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company