Pistáciové nanuky s ruby čokoládou a malinami (výborná je i varianta s višněmi). Při jejich výrobě se vám dostane do ruky zmrzlinová poleva od Callebaut. Tuto čokoládu nemusíte temperovat, stačí nahřát na 45°C a hned použít.
BUDETE POTŘEBOVAT:
Malinový gel
Pistáciové praliné
- 200 g pistácií
- 100 g krupicového cukru
- 1 g fleur del sel
Pistáciová ganache
- 100 ml smetany
- 25 g medu
- 220 g ruby čokolády
- 80 g pistáciového praliné
+ - 100 g ruby čokolády
Poleva
- 400 g ruby čokolády
Zdobení
POSTUP:
- Nejprve si připravíme malinový gel. Maliny rozmačkáme a dáme do kastrolu.
- Cukr smícháme s pektinem a přidáme do malinového pyré při 40°C. Vše vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 103°C.
- Necháme vychladnout.
Nyní si nachystáme pistáciové praliné:
- Pistácie nasypeme na plech s pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 15 minut. Necháme vychladnout.
- Na pánvičce necháme rozpustit krupicový cukr.
- Jakmile má karamel jantarovou barvu, přidáme špetku fleur de sel a hotový karamel nalijeme na pistácie. Necháme vychladnout.
- Pistácie s karamelem nalámeme na kousky a ve stolním mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.
- Uskladníme v uzavíratelné nádobě.
Nyní si připravíme pistáciovou ganache:
- Smetanu, med a ruby čokoládu rozehříváme po půl minutě v mikrovlnné troubě. Mezi ohřevy vždy promícháme.
- Ohříváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a lesklá směs.
- Přidáme pistáciové praliné a promícháme. Dáme na půl hodiny chladit do lednice.
- Mezitím si vytemperujeme 200 g ruby čokolády, kterou následně vytřeme formu na nanuky.
- Do plastové mísy si dáme 180 g ruby čokolády. Zbylých 20 g dáme prozatím stranou.
- Větší část čokolády pomalu rozpouštíme v mikrovlnné troubě a neustále kontrolujeme její teplotu pomocí cukrářského teploměru.
- Teplota musí dosáhnout 45°C. Poté co této teploty dosáhneme, přidáme 20 g čokolády, dobře rozmícháme a zchladíme na 26°C. Abychom s čokoládou mohli pracovat, opět ji ohřejeme na 28°C.
- Pomocí štětce vytřeme vytemperovanou čokoládou formu (lepší je udělat několik vrstev čokolády) a dáme vychladit na 10 minut do lednice.
- Ganache vyšleháme a dáme do cukrářského sáčku. Formu na nanuky naplníme do poloviny.
- Do každého nanuku opatrně zasuneme dřívko. Uprostřed ganache vyhloubíme, pomocí lžičky, malý důlek.
- Do něj stříkneme malinový gel a ganache zaplníme zbylou část formy. Pomocí špachtle zahladíme a zbavíme se přebytečné náplně.
- Dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
Následuje temperace čokolády na polevu:
- Ta probíhá stejně jako temperace čokolády na vymazání forem.
- Vytemperovanou čokoládu nalijeme do úzké vysoké nádoby, aby se nám nanuky dobře namáčely.
- Čokoládu otřeme o okraj nádoby, přebytečnou čokoládu ještě otřeme o připravený pečicí papír.
- Takto přichystané nanuky dáme na plech vyložený silikonovou fólií a posypeme lyofilizovanými malinami.
- Skladujeme v lednici.
Recept by @UTYTYNY
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company