Kakaové boby
Superpotravina, pokrm bohů, nejlepší přirozené antidepresivum. Všechna tato označení patří kakaovým bobům, které se řadí mezi jedny z nejhodnotnějších potravin a jak všichni víme, vyrábí se z nich jedna z nejoblíbenějších cukrovinek na světě, čokoláda. Boby obsahují mnoho minerálů, vitamínů a také antioxidantů. Můžete je mlsat jen tak samotné a nebo je využít pro klasické pečení i výrobu raw dezertů. Najdete je u nás v bio kvalitě, navíc nepražené, takže si zachovávají všechny zmíněné prospěšné živiny v té nejvyšší koncentraci. Vybírat můžete z malých a větších balení a to nejen bobů, ale také kakaových zlomků a kakaového prášku.
Vliv a účinky kakaových bobů na naše zdraví
Jak už jsme zmínili výše, kakaové boby patří mezi tzv. superpotraviny. Ty se vyznačují tím, že obsahují vysoký obsah pro tělo prospěšných látek. Jsou zdrojem hned několika minerálů, jako je hořčík, železo, mangan, chrom, zinek, měď a síru. Mezi přednosti hořčíku patří jeho pozitivní vliv na nervovou a svalovou soustavu, železo je nezbytné pro krvetvorbu, mangan pomáhá při hojení ran a zinek podporuje zdraví našich vlasů a pokožky.
Z vitamínů najdeme v bobech především vitamín C a vitamíny ze skupiny B. O vitamínu C je známo, že přispívá k ochraně našeho imunitního systému, dále také podporuje tvorbu kolagenu a snižuje míru únavy. Tu příznivě ovlivňují také vitamíny ze skupiny B a k tomu mají pozitivní dopad na kardiovaskulární systém a nervovou soustavu.
Další významnou složkou je obsah tzv. flavonoidů. Flavonoidy jsou látky s vysokým antioxidačním účinkem, což znamená, že poskytují ochranu našim buňkám před účinky volných radikálů a tím pádem chrání organismus před vznikem některých civilizačních onemocnění. Dále působí protizánětlivě a mají antialergenní účinky.
Významný podíl zastupuje v kakaových bobech také vláknina. Ta je nezbytná pro trávicí soustavu a slouží jako potrava prospěšných bakterií ve střevě. Navíc nás potraviny s jejím obsahem zasytí na delší dobu.
Složení a nutriční hodnoty kakaových bobů
100 gramů kakaových bobů průměrně obsahuje okolo 50% tuků, 25% sacharidů, 10% bílkovin a 25% vlákniny.
Kdy a v jakém množství kakaové boby konzumovat?
Kakaové boby jsou především zdrojem energie a proto se hodí zařadit do jídelníčku zejména po ránu a v dopoledních hodinách. Každý z nás má však jiný rytmus a tak, jste-li více aktivní odpoledne, dejte si boby klidně i v tuto denní dobu. Co se týká doporučené denní dávky, ta zatím nebyla stanovena, uvádí se však kolem 15-30 gramů.
Na co použít kakaové boby
Celé kakaové boby můžete zobat jen tak samotné, čímž vašemu tělu zároveň dodáte i nejvíce prospěšných látek, protože jsou prodávané jednak ve slupce a jednak nepražené. Z celých bobů lze za pomoci výkonného mixéru také vyrobit domácí čokoládu. Kakaové zlomky se potom hodí jako ozdoba na dochucení kaší, müsli, jogurtů či smoothie. Přimíchat je můžete také do domácí granoly, které dodají nejen na chuti, ale také nutriční hodnotě. Jako koření se dají využít pro pečení masa, kterému dodá sladko-hořký nádech.
Jak kakaové boby skladovat
Kakaové boby skladujte na tmavém, suchém a chladném místě. Po otevření balení je vhodné body přesypat do uzavíratelné nádoby, aby se k nim nedostala vlhkost a zachovaly si svou křupavost.